Cum recunoaștem intoleranța la lactoză?

Ce este intoleranța la lactoză?

Intoleranța la lactoză este o afecțiune des întâlnită cauzată de scăderea capacității de a digera lactoza sau de a o descompune corespunzător.

Lactoza este o glucidă care poate fi întâlnită în lapte și produsele lactate ce provin din laptele mamiferelor. Produsele lactate includ laptele, untul, brânza, crema, iaurtul și înghețata.

Care sunt cauzele intoleranței la lactoză?

Cea mai frecventă cauză-intoleranța primară la lactoză- este atunci când sistemul digestiv al unei persoane nu conține suficientă lactază, o enzimă responsabilă de descompunerea lactozei. Cantitatea de lactază produsă poate scădea de asemenea odată cu trecerea timpului, pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Dacă nivelurile de lactază sunt scăzute, lactoza nu se poate descompune corespunzător și nu se absoarbe în sânge. În schimb, aceasta se deplasează în intestinul gros sau colon. Bacteriile din colon reacționează la lactoză, producând gaze și alte simptome neplăcute.

Boala inflamatorie intestinală, boala celiacă, infecțiile intestinale sau leziuni la nivelul intestinului pot fi alte cauze ale intoleranței la lactoză. Aceastea sunt cauze secundare. În acest caz, nivelurile de lactază pot fi restabilite dacă afecțiunea de bază este tratată.

În cazuri foarte rare, intoleranța este moștenită printr-o genă defectuoasă, iar acest tip se numește intoleranță congenitală la lactoză. Bebelușul nu va putea digera laptele matern și va avea diaree, care poate pune viața în pericol prin deshidratare și pierdere de electroliți. Afecțiunea poate fi tratată cu ușurință, oferindu-se sugarului o formulă fără lactoză.

Unii bebeluși prematuri nu pot digera lactoza, deoarece intestinul lor nu s-a dezvoltat suficient, dar de obicei acest lucru se îmbunătățește pe măsură ce bebelușul tău crește. Această afecțiune se numește intoleranță de dezvoltare la lactoză.

Cum recunoaștem intoleranța la lactoză?

Simptomele intoleranței la lactoză pot începe de la câteva minute la câteva ore după ce ați consumat alimente sau băuturi care conțin lactoză.

Simptomele comune includ:

  • dureri de burtă sau disconfort
  • balonare
  • flatulență
  • diaree sau constipație
  • senzație de rău 

Tratament pentru intoleranța la lactoză

Pentru majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză, simptomele pot fi prevenite prin reducerea cantității de alimente care conțin lactoză pe care o consumaă sau prin evitarea completă a acestor alimente.

Administrarea unui supliment de lactază înainte de a consuma alimente sau băuturi care conțin lactoză poate reduce sau preveni simptomele pentru unele persoane.

La unii oameni, intoleranța la lactoză este cauzată de o altă afecțiune, cum ar fi boala celiacă. Tratarea cauzei de bază ar trebui să ajute.

 

Referințe: www.medicalnewstoday.com

www.healthline.com