Poate vapatul să cauzeze pneumonie?

Pot noile vape-uri să cauzeze pneumonie?

Există tot mai multe dovezi că vapatul are potențialul de a provoca efecte adverse asupra sănătății.

Ce este vapatul?

Vapatul sau vapingul este practica de inhalare a unui aerosol creat prin încălzirea unui lichid care conține substanțe ca nicotina, aditivi și arome precum nicotină aromată. Există mai multe dispozitive care generează acest aerosol- țigări electronice, stilouri sau moduri de vape. Acestea încălzesc lichidul până când acesta se transformă într-un vapor sau aerosol care este inhalat.

Atât vapingul cât și fumatul implică încălzirea unei substanțe și inhalarea vaporilor rezultați. În cazul țigărilor tradiționale, fumul este inhalat din arderea tutunului.

Ce se întâmplă când fumezi țigări electronice?

Să ne gândim la un nebulizator,  un dispozitiv cu care persoanele cu astm bronșic sau alte afecțiuni pulmonare pot fi familiarizate. Un nebulizator transformă substanțele din aparat în vapori de aerosoli pentru o a fi inhalate. Este o modalitate extrem de eficientă de a administra medicamentele în plămâni. Vapatul este similar.

Bineînțeles că în cazul vapatului nu se introduc în plămâni substanțe terapeutice, ca în cazul unui nebulizator, ci substanțe chimice dăunătoare. O țigară electronică sau vape conține un amestec de arome, aditivi aromatici și nicotină. Elementele vaporizate ale uleiului ajung adânc în plămâni, unde declanșeză un răspuns inflamator.

Ce substanțe comune sunt regăsite în lichidul țigărilor electronice sau a vape-urilor?

  • Diacetil. Este un aditiv alimentar. Cercetările arată că expunerea profesionala la diacetil a fost asociată cu insuficiență respiratorie severă și bronșiolită obliterativă, o boală pulmonară gravă care este ireversibilă.
  • Formaldehidă. Această substanță chimică toxică poate provoca boli pulmonare și poate contribui la boli de inimă.
  • Acroleină. Cel mai adesea folosită ca ucigaș de buruieni, această substanță chimică poate afecta și plămânii.
  • Vitamina E. Adesea utilizată drept agent de îngroșare în lichidul țigarilor electronice. Deși este sigură de administrat oral, este cel mai probabil iritantă atunci când este inhalată.

Cum poate vapatul să cauzeze pneumonie?

În vaporii inhalați pot exista picături minuscule de lipide aerosolizate, care pot fi inhalate. Când cantități suficient de mari de picături de lipide sunt inhalate în plămâni, acestea pot provoca iritații și leziuni ale plămânilor, ceea ce poate duce la afecțiunea numită pneumonie lipoidă.

Simptomele pneumoniei lipoide sunt durere în piept, dificultăți de respirație, tuse cronică sau chiar tuse cu sânge – pot fi similare cu unele simptome ale pneumoniei bacteriene. Cele două afecțiuni sunt însă tratate diferit. În cazul pneumoniei bacteriene, se pot administra antibiotice pentru a trata cauza principală. În cazul pneumoniei lipoide, nu există un tratament care să poată dizolva lipidele, spun cercetătorii.

Referințe: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6952050/