Ce este osteoporoza și cum o putem preveni?

Osteoporoza este o afecțiune care slăbește oasele, făcându-le fragile. Aceasta crește riscul oaselor de a se rupe în timpul activităților normale,  deci are ca rezultat oase cu risc crescut de fracturi. Osteoporoza se dezvoltă lent, pe parcursul mai multor ani și este de obicei diagnosticată doar atunci când o cădere sau un impact brusc provoacă fractura unui os.

Deși nu este posibil să preziceți dacă veți dezvolta sau nu osteoporoză, există factori de risc pe care îi puteți controla.

Dieta

Obiceiurile alimentare pot crește riscul de a dezvolta osteoporoză. Acesta este un factor de risc care poate fi gestionat. O dietă fără suficient calciu și vitamina D poate contribui la slăbirea oaselor.

Calciul ajută la formarea oaselor, iar vitamina D ajută la menținerea rezistenței și sănătății osoase.

Produsele lactate sunt bogate în calciu, iar unele produse nelactate au calciu adăugat. De asemenea, puteți obține calciu din suplimente. Cu toate acestea, experții recomandă să obțineți mai întâi cât mai mult calciu posibil din alimente.

Vitamina D este disponibilă în mod natural în peștele gras, cum ar fi somonul și tonul, și este adăugată în lapte, lapte de soia și unele cereale. Pielea produce vitamina D și din lumina soarelui. Dar, din cauza riscului de cancer de piele, se recomandă obținerea vitaminei D din alte surse. Oamenii folosesc, de asemenea, suplimente pentru a-și satisface cerințele de vitamina D.

Fructele și legumele conțin vitamine și minerale, cum ar fi potasiul și vitamina C, care pot ajuta oasele să rămână puternice.

Lipsa alimentelor care conțin acești nutrienți poate afecta negativ densitatea osoasă și poate duce la o sănătate mai precară în general. Persoanele cu anorexie nervoasă pot dezvolta osteoporoză din cauza dietei lor sever restricționate și a lipsei de aport de nutrienți.

Exercițiile fizice

Un stil de viață sedentar poate crește riscul de osteoporoză. Exercițiile pot ajuta la construirea și menținerea masei osoase. Exemple de exerciții includ drumețiile, dansul, jogging-ul și exerciții de întărire musculară, ca ridicarea de greutăți.

Fumatul de țigări și consumul de alcool

Fumatul de țigări și consumul excesiv de alcool vă pot crește riscul de osteoporoză.

Unele studii indică faptul că fumatul poate duce la pierderea osoasă și la creșterea riscului de incidență a fracturilor. Fumatul poate fi problematic împreună cu activitate fizică scăzută și o alimentație precară.

Modificările hormonilor cauzate de fumat ar putea modifica și activitatea și funcția celulelor osoase. Vestea bună este că efectele fumatului asupra sănătății oaselor par a fi reversibile.

Prea mult alcool poate provoca pierderi osoase și poate contribui la ruperea oaselor, dar nivelurile scăzute de alcool pot fi benefice. O băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați a fost asociată cu o densitate osoasă mai bună.

Cu toate acestea, majoritatea experților nu recomandă să începeți să beți pentru posibilele beneficii pentru sănătate. Aceleași beneficii pentru sănătate pot fi obținute de obicei prin alte mijloace, cum ar fi dieta sau exercițiile fizice.

Când vine vorba de efectele negative asupra sănătății oaselor, alcoolismul cronic este asociat cu:

  • densitate osoasă scazută
  • scăderea activității celulelor osoase
  • dereglările metabolismului osos

Medicamente

Anumite medicamente și afecțiuni medicale vă pot expune riscului de a dezvolta osteoporoză. Acestea pot include corticosteroizi orali sau injectați pe termen lung, cum ar fi prednison și cortizon. Anumite medicamente anticonvulsivante și medicamente pentru cancer au fost, de asemenea, asociate cu osteoporoza.

Tulburările hormonale și autoimune pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta osteoporoză. Dacă aveți o boală sau o afecțiune cronică, întrebați-vă medicul despre cum vă poate afecta sănătatea oaselor. Ei vă pot ajuta să luați măsuri pentru a vă menține întregul corp cât mai sănătos cu putință.

Dacă luați medicamente sau suplimente, discutați cu medicul dumneavoastră despre efectele secundare și riscurile medicamentelor. Întrebați cum vă poate afecta sănătatea oaselor și ce pași puteți lua pentru a compensa orice efecte negative.

 

Referințe https://www.healthline.com/health/managing-osteoporosis/can-osteoporosis-be-reversed