Ce este sindromul colonului iritabil?

Ce este sindromul colonului iritabil?

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare funcțională gastro-intestinală caracterizată prin dureri abdominale si alterarea funcțiilor intestinale, fără a avea o patologie organică specifică. Manifestarile sale includ crampe, dureri abdominale, balonare, gaze, diaree și constipație.

Simptome și cauze

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de colon iritabil (SCI) sunt durerea abdominală, legată de mișcările intestinale și modificări ale mișcărilor intestinale. Aceste modificări pot fi diaree, constipație sau ambele, în funcție de tipul de IBS pe care îl aveți. Medicii nu sunt siguri ce cauzează IBS.

Diagnostic

Pentru a diagnostica sindromul de colon iritabil, medicii revizuiesc simptomele, istoricul medical și familial și efectuează un examen fizic. Medicul dumneavoastră va căuta un anumit model în simptomele dumneavoastră. În unele cazuri, medicii pot solicita analize pentru a exclude alte probleme de sănătate.

Tratament

Medicii pot trata sindromul intestinului iritabil recomandând modificări în alimentație și alte modificări ale stilului de viață, medicamente, probiotice și terapii pentru sănătatea mintală.

Alimentație, dietă și nutriție

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda modificări în dieta dumneavoastră pentru a ajuta la tratarea simptomelor sindromului de colon iritabil. Modificările pot include consumul de mai multe fibre, evitarea glutenului sau urmarea unei diete speciale numită dieta cu conținut scăzut de FODMAP.  Dieta Low FODMAP este un regim alimentar medical dedicat celor diagnosticați cu sindrom de colon iritabil.

 

Referințe https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome