Top 10 motive pentru a fi vegetarian

1. Reducerea riscului ucigașului nr. 1 – Bolile de inimă.

Dietele vegetariene tind să fie mai scăzute în grăsimi saturate și colesterol și să aibă un aport mai mare de nutrienți din plante decât majoritatea dietelor pe bază de carne. S-a demonstrat că vegetarienii au un risc cu 24% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă decât cei nevegetarieni.

2. Prevenirea cancerului.

Consumul regulat a unei diete care conține fructe și legume este puternic asociat cu un risc redus de apariție a unor cancere. Există dovezi că vegetarienii tind să aibă o rată generală mai mică de cancer în comparație cu populația generală. „Consumul de carne roșie și de carne procesată este asociat în mod constant cu o creștere a riscului de cancer colorectal.” Reducerea riscului de cancer este un motiv excelent pentru a mânca fructele și legumele!

3. Pierderea excesului de greutate.
În medie, vegetarienii tind să aibă un indice de masă corporală mai scăzut (o măsură a grăsimii corporale) decât cei care mănâncă carne. Studiul Oxford Vegetarian a constatat că nivelurile de IMC sunt mai scăzute la vegetarienii de toate grupele de vârstă și atât pentru bărbați, cât și pentru femei

4. Încetinirea procesului de îmbătrânire.
Un studiu de la Oxford, publicat în British Medical Journal, a constatat că vegetarienii trăiesc cu șase ani mai mult decât cei care mănâncă carne. Dietele pe bază de plante sunt în general bogate în fibre, fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale. Acestea întăresc sistemul imunitar și încetinesc procesul de îmbătrânire. În plus, o dietă vegetariană poate preveni anumite boli cronice.

5. Evitarea contaminanților alimentari toxici.
Alimentele din carne pot adăposti contaminanți precum hormoni, erbicide, pesticide și antibiotice. Aceste toxine sunt toate solubile în grăsimi, deci ele sunt concentrate în carnea grasă a animalelor. Ca să nu mai vorbim de viruși, bacterii și paraziți precum salmonella, trichinella și alți viermi, precum și paraziții toxoplasmozei.

6. Reducerea încălzirii globale.
Organizația Națiunilor Unite a declarat în raportul său din 2006 că animalele generează mai multe gaze cu efect de seră decât toate mașinile și camioanele din lume la un loc. Cea mai mare parte provine din dioxid de carbon și gaze de protoxid de azot. Aceste gaze sunt generate de către gunoiul din grajduri. Prin urmare, cel mai important pas pe care un individ îl poate face pentru a reduce încălzirea globală este adoptarea unei diete vegetariene.

8. Poți ajuta la eliminarea foametei în lume.
La fiecare 3,6 secunde o persoană moare de foame. Din păcate copiii sub 5 ani sunt cel mai adesea victime. În medie, 40% din producția globală de cereale este folosită pentru hrănirea animalelor, iar în țările mai bogate proporția de cereale utilizate pentru hrana animalelor este de aproximativ 70% „Dacă toate culturile alimentare cultivate la nivel global ar fi hrănite direct oamenilor și nu animalelor, aproximativ 70% mai multă hrană s-ar adăuga la aprovizionarea lumii, ceea ce ar fi suficient pentru a hrăni încă 4 miliarde de oameni.

9. Compasiune pentru animale.
Animalele din fermele industriale de astăzi nu au protecție legală împotriva cruzimii, care ar fi ilegală dacă ar fi aplicată câinilor sau pisicilor. Animalele de fermă nu sunt mai puțin inteligente sau mai puțin capabile să simtă durere decât sunt câinii și pisicile. Un stil de viață vegetarian ne trezește spiritul de compasiune și ne ghidează către o societate mai blândă și mai bună, în care exercităm o alegere morală de a proteja animalele, nu de a le exploata.

10. Bucătăria vegetariană este colorată, diversă și delicioasă
Mâncărurile vegetariene pot fi gustoase, rapide și ușoare. În plus, puteți pregăti oricare dintre mâncărurile preferate non-vegetariene, înlocuind carnea animală cu alternative de carne vegetariană. Există și o mulțime de cărți de bucate vegetariene disponibile.