Diabetul- tipuri, complicații și prevenție.

Diabetul este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate folosi eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon important care reglează glicemia. Hiperglicemia, numită și creșterea glicemiei sau creșterea zahărului din sânge, este un efect comun al diabetului necontrolat și, în timp, duce la deteriorarea gravă a multor sisteme ale organismului, în special a nervilor și a vaselor de sânge.

Cum funcționează insulina

Insulina este un hormon care provine din pancreas, un organ localizat în partea stângă a cavității abdominale, sub stomac.

  • Pancreasul eliberează insulină în sânge.
  • Insulina circulă, lăsând zahărul să intre în celule. Glucoza poate ajunge la celule doar transportată prin sânge de insulină.
  • Insulina scade cantitatea de zahăr din sânge.
  • Pe măsură ce nivelul zahărului din sânge scade, la fel scade și secreția de insulină din pancreas.

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 (cunoscut ca insulinodependent sau cu debut în copilărie) se caracterizează printr-o producție deficitară de insulină și necesită administrarea zilnică de insulină. Nu se cunoaște nici cauza, nici mijloacele de prevenire.

Simptomele includ urinare excesivă (poliurie), sete (polidipsie), foame constantă, pierdere în greutate, modificări ale vederii și oboseală. Aceste simptome pot apărea brusc.

Diabetul de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 (numit non-insulino-dependent și cu debut în perioada adultă) rezultă din utilizarea ineficientă a insulinei de către organism. Peste 95% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 2. Acest tip de diabet este în mare parte rezultatul excesului de greutate corporală și al inactivității fizice.

Simptomele pot fi similare cu cele ale diabetului de tip 1, dar sunt adesea mai puțin marcate. Ca urmare, boala poate fi diagnosticată la câțiva ani de la debut, după ce au apărut deja complicații.

Până de curând, acest tip de diabet era observat doar la adulți, dar acum apare tot mai frecvent și la copii.

Diagnosticul precoce poate fi realizat prin testarea glicemiei.

Complicații

Complicațiile pe termen lung ale diabetului se dezvoltă treptat. Cu cât aveți diabet mai mult timp – și cu cât glicemia este mai puțin controlată – cu atât este mai mare riscul de complicații. În cele din urmă, complicațiile diabetului pot pune viața în pericol. De fapt, prediabetul poate duce la diabet de tip 2. Complicațiile posibile includ:

  • Boală a inimii și a vaselor de sânge (cardiovasculare). Diabetul crește în mare măsură riscul apariției multor probleme cardiace. Acestea pot include boala coronariană cu durere în piept (angină), atac de cord, accident vascular cerebral și îngustarea arterelor (ateroscleroză). Dacă aveți diabet, este mai probabil să aveți boli de inimă sau accident vascular cerebral.
  • Leziuni ale nervilor cauzate de diabet – neuropatie diabetică Prea mult zahăr poate răni pereții vaselor mici de sânge (capilare) care hrănesc nervii, în special la nivelul picioarelor. Acest lucru poate provoca furnicături, amorțeală, arsuri sau durere care, de obicei, începe la vârful degetelor de la picioare sau de la mâini și se extinde treptat în sus.Leziunile nervilor legate de digestie pot cauza probleme cu greață, vărsături, diaree sau constipație. Pentru bărbați, poate duce la disfuncție erectilă.
  • Leziuni renale cauzate de diabet  sau nefropatie diabetică. Rinichii dețin milioane de grupuri mici de vase de sânge (glomeruli) care filtrează deșeurile din sânge. Diabetul poate deteriora acest sistem delicat de filtrare.
  • Leziuni oculare cauzate de diabet sau retinopatie diabetică. Diabetul poate deteriora vasele de sânge ale ochiului. Acest lucru ar putea duce la orbire.
  • Deteriorarea picioarelor. Leziunile nervilor la nivelul picioarelor sau fluxul sanguin slab către picioare cresc riscul apariției multor complicații ale picioarelor.
  • Afecțiuni ale pielii. Diabetul vă poate lăsa mai predispus la probleme ale pielii, inclusiv infecții bacteriene și fungice.
  • Afectarea auzului. Problemele de auz sunt mai frecvente la persoanele cu diabet.
  • boala Alzheimer. Diabetul de tip 2 poate crește riscul de demență, cum ar fi boala Alzheimer.

Prevenție

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. Dar alegerile unui stil de viață sănătos care ajută la tratarea prediabetului și a diabetului de tip 2 pot ajuta și la prevenirea acestuia

    • Mănâncă alimente sănătoase. Alege alimente sărace în grăsimi și calorii și mai bogate în fibre. Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale integrale.
    • Fă mai multă activitate fizică. Încercați să faceți aproximativ 30 de minute de activitate aerobă moderată în majoritatea zilelor săptămânii. Sau urmărește să obții cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată pe săptămână. De exemplu, faceți o plimbare zilnică rapidă. Dacă nu vă puteți încadra într-un antrenament lung, împărțiți-l în sesiuni mai mici pe parcursul zilei.
    • Pierde kilogramele în exces. Dacă sunteți supraponderal, pierderea chiar și a 7% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet. De exemplu, dacă cântăriți 90,7 kilograme, pierderea a 6,4 kilograme poate reduce riscul de diabet.

Pentru a vă menține greutatea într-un interval sănătos, lucrați la modificări pe termen lung ale obiceiurilor alimentare și de exerciții fizice. Amintiți-vă de beneficiile pierderii în greutate, cum ar fi o inimă mai sănătoasă, mai multă energie și o mai mare stimă de sine.