Importanța probioticelor

Bacteriile au o reputație proastă. Multă lume crede că bacteriile provoacă boli și sunt dăunătoare organismului.  Un număr tot mai mare de dovezi științifice sugerează că putem trata sau chiar preveni unele boli cu alimente și suplimente care conțin anumite tipuri de bacterii vii.

Ce este microbiomul?

Colonul uman este ca o metropolă plină de viață, care găzduiește cea mai dens populată colecție de microbi de pe planetă. Acesta găzduiește trilioane, adică mii de miliarde de microorganisme, pe suprafața corpului și în interiorul acestuia. Aceste microorganisme sunt necesare pentru funcționarea normală a corpului.

Bacteriile bune care se găsesc în intestin ne ajută să digerăm alimentele, să le descompunem, transformându-le în nutrienți pe care corpul îi poate folosi. În microbiomul intestinal, bacteriile bune fac totuși mai mult decât să ajute la digestie. Ele ne ajută să ne menținem bacteriile rele sub control.

Bacteriile bune trăiesc în armonie cu noi și ne oferă diverse beneficii pentru sănătate. Un intestin sănătos ar trebui să aibă un echilibru sănătos estimat la aproximativ 85% bacterii bune și 15% bacterii rele.

Atunci când acest echilibru este perturbat, bacteriile „rele” pot provoca tulburări digestive, ca de exemplu constipație, diaree, sindrom de colon iritabil și alte probleme de sănătate.

Microbiomul constă din microbi care sunt atât utili, cât și potențial dăunători. Majoritatea microorganismelor sunt simbiotice (de unde beneficiază atât corpul uman, cât și microbiota) iar unele, în număr mai mic, sunt patogene (promovează boala). Într-un organism sănătos, microbiota patogenă și simbiotică coexistă fără probleme. Dar dacă există o perturbare a acestui echilibru – cauzată de boli infecțioase, diverse diete sau utilizarea prelungită a antibioticelor sau a altor medicamente care distrug bacteriile, apare disbioza, oprind aceste interacțiuni normale. Ca urmare, organismul poate deveni mai susceptibil la boli.

Care sunt beneficiile administrării de probiotice?

  1. Probioticele pot ajuta la prevenirea sau tratarea diareei cauzate de infecții sau antibiotice. Diareea este un efect secundar comun atunci când oamenii iau antibiotice, deoarece medicamentul ucide atât bacteriile bune, cât și cele rele din intestin.
  2. Probioticele pot ameliora simptomele gastrointestinale ale sndromului de colon iritabil, inclusiv durere și crampe, balonare, gaze și diaree.
  3. Probioticele pot stimula sistemul imunitar.
  4. Probioticele pot reduce inflamația și alergiile.

 

Referințe https://nutriweb.org.my

https://www.genome.gov

https://www.webmd.com