Beneficiile complexului vitaminei B pentru sănătate

Complexul B este format din opt vitamine solubile în apă care îndeplinesc roluri esențiale și strâns legate în funcția celulară a organismului. Singura altă vitamină solubilă în apă este vitamina C; toate celelalte sunt solubile în grăsimi.

Vitaminele care alcătuiesc complexul B sunt tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), biotina, acidul folic și cobalaminele (vitamina B12).

Majoritatea vitaminelor B se găsesc într-o gamă largă de alimente. Unele, cum ar fi vitamina B12, se găsesc mai ales în carne și alte surse de hrană pentru animale.

Beneficii pentru sănătate

Vitaminele B ajută enzimele din corpul nostru să-și facă treaba și sunt importante pentru o gamă largă de funcții celulare, cum ar fi descompunerea carbohidraților și transportul nutrienților în tot corpul.

În plus, complexul B poate oferi beneficii pentru sănătate precum:

Funcția creierului sănătos

Vitaminele B joacă un rol important în menținerea unei bune funcționări a creierului. Cantitățile adecvate de vitamine B din organism sunt esențiale pentru funcționarea optimă fiziologică și neurologică.

Unele date arată că vitamina B6 în special poate juca un rol în prevenirea tulburării neurologice, boala Parkinson.

Prevenirea cancerului

Vitaminele B pot juca un rol în prevenirea apariției diferitelor tipuri de cancer. Unele cercetări arată că faptul că ai cantitatea potrivită de vitamine B în organism, acestea îl pot ajuta să lupte împotriva dezvoltării cancerului.

Vitamina B a fost asociată cu un risc mai scăzut de melanom de cancer de piele în special.

Stresul și oboseala cronică

Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a combate stresul, suplimentarea complexului de vitamine B vă poate ajuta. Cercetările arată că vitaminele B pot beneficia semnificativ de starea de spirit și pot reduce răspunsul fiziologic la stres.

Pentru persoanele cu sindrom de oboseală cronică, complexul de vitamine B poate ajuta la reducerea severității simptomelor ca parte a unei abordări nutriționale a tratamentului.

Riscuri de sanatate

Deoarece vitaminele B sunt solubile în apă, este dificil să supradozezi pentru că organismul tău va elimina excesul. Cu toate acestea, este posibil să experimentați efecte negative de la o cantitate prea mare de vitamine.

De asemenea, puteți găsi vitamine din complexul B într-o varietate de surse de alimente, inclusiv cereale, carne, carne de pasăre, ouă, pește, lapte, leguminoase și legume proaspete

Referințe: https://www.webmd.com