Anemia- simptome și cauze.

Anemia este o afecțiune în care nu sunt suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul către țesuturile corpului. Anemia, sau hemoglobina scăzută, te poate face să te simți obosit și slăbit.

Există multe forme de anemie, fiecare având propria sa cauză. Anemia poate fi temporară sau pe termen lung și poate varia de la ușoară la severă. În cele mai multe cazuri, anemia are mai multe cauze. Consultați-vă medicul dacă bănuiți că aveți anemie. Poate fi un semn de avertizare al unei boli grave.

Simptome

Semnele și simptomele anemiei variază în funcție de cauza și severitatea anemiei. În funcție de cauzele anemiei, este posibil să nu aveți simptome.

Semnele și simptomele, dacă apar, pot include:

  • Oboseală
  • Slăbiciune
  • Piele palidă sau gălbuie
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Dificultăți de respirație
  • Amețeli
  • Dureri în piept
  • Mâinile și picioarele reci
  • Dureri de cap

La început, anemia poate fi atât de ușoară încât să nu o observi. Dar simptomele se agravează pe măsură ce anemia se înrăutățește.

Cauze

Anemia se poate datora unei afecțiuni prezente la naștere (congenitală) sau unei afecțiuni care se dezvoltă (dobândită). Anemia apare atunci când sângele nu are suficiente celule roșii în sânge.

Acest lucru se poate întâmpla dacă:

  • Corpul nu produce suficiente celule roșii
  • Corpul distruge celulele roșii din sânge
  • Aveți o sângerare abundentă și sângerarea vă face să pierdeți celulele roșii din sânge mai repede decât pot fi înlocuite

Ce fac celulele roșii din sânge

Corpul tău produce trei tipuri de celule sanguine: celulele albe pentru a lupta împotriva infecțiilor, trombocitele pentru a ajuta la coagularea sângelui și globulele roșii pentru a transporta oxigenul din plămâni în restul corpului, și dioxidul de carbon din corp înapoi la plămâni.

Celulele roșii din sânge conțin hemoglobină – o proteină bogată în fier care dă sângelui culoarea roșie. Hemoglobina permite celulelor roșii din sânge să transporte oxigenul din plămâni către toate părțile corpului și să transporte dioxidul de carbon din alte părți ale corpului către plămâni pentru a fi expirat.

Majoritatea celulelor sanguine, inclusiv celulele roșii din sânge, sunt produse în mod regulat în măduva osoasă – un material spongios găsit în cavitățile multor oase mari. Pentru a produce hemoglobină și celule roșii din sânge, corpul dumneavoastră are nevoie de fier, vitamina B-12, acid folic și alți nutrienți din alimentele pe care le consumați.

Cauzele anemiei

Diferite tipuri de anemie au cauze diferite. Ele includ:

  • Anemia prin deficit de fier. Acest tip cel mai frecvent de anemie este cauzat de lipsa de fier din corp dumneavoastră. Măduva osoasă are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină. Fără aport adecvat de fier, corpul tău nu poate produce suficientă hemoglobină pentru celulele roșii din sânge.Fără suplimentarea cu fier, acest tip de anemie apare la multe femei însărcinate. Este, de asemenea, cauzată de pierderea de sânge, cum ar fi din cauza sângerării menstruale abundente, ulcer gastric sau intestinal, cancer al intestinului gros și utilizarea regulată a unor analgezice care sunt disponibile fără prescripție medicală, în special aspirina, care poate provoca inflamația mucoasei stomacului, ducând la pierderea de sânge. Este important să se determine sursa deficienței de fier pentru a preveni reapariția anemiei.
  • Anemia prin deficit de vitamine. Pe langa fier, corpul are nevoie de folati si vitamina B-12 pentru a produce suficiente globule rosii sanatoase. O dietă lipsită de acești și alți nutrienți cheie poate duce la scăderea producției de globule roșii. Unii oameni care nu consumă suficientă vitamină B-12 nu sunt capabili să absoarbă vitamina. Acest lucru poate duce la anemie cu deficit de vitamine, cunoscută și sub numele de anemie pernicioasă.
  • Anemia de inflamație. Anumite boli – precum cancerul, HIV / SIDA , artrita reumatoidă, bolile de rinichi, boala Crohn și alte boli inflamatorii acute sau cronice – pot interfera cu producția de globule roșii.
  • Anemie aplastica. Această anemie rară, care pune viața în pericol, apare atunci când corpul nu produce suficiente globule roșii. Cauzele anemiei aplastice includ infecții, anumite medicamente, boli autoimune și expunerea la substanțe chimice toxice.
  • Anemii asociate cu boala măduvei osoase. O varietate de boli, cum ar fi leucemia și mielofibroza, pot provoca anemie prin afectarea producției de sânge în măduva osoasă. Efectele acestor tipuri de cancer și tulburări asemănătoare cancerului variază de la ușoare la care pun viața în pericol.
  • Anemii hemolitice. Acest grup de anemii se dezvoltă atunci când celulele roșii din sânge sunt distruse mai repede decât le poate înlocui măduva osoasă. Anumite boli ale sângelui cresc distrugerea globulelor roșii. Puteți moșteni o anemie hemolitică sau o puteți dezvolta mai târziu în viață.
  • Anemia celulelor în seceră. Această afecțiune moștenită este o anemie hemolitică. Este cauzată de o formă defectuoasă de hemoglobină care forțează celulele roșii din sânge să adopte o formă anormală de semilună (seceră). Aceste celule sanguine neregulate mor prematur, ducând la o lipsă cronică de globule roșii.

Referințe: https://www.mayoclinic.org/