Infecțiile respiratorii virale – Conf. Univ. Dr. Luminița Miruna Drăgănescu. Medic primar boli infecțioase

FORME  PARTICULARE DE GRIPĂ

I.Gripa aviară-A-H5N1

Numele virusurilor gripale circulante  cuprinde:

  • Tipul nucleoproteinei:A,B
  • Originea geografică (locul primei izolări a virusului)
  • Numărul de ordine al tulpinii:
  • Anul primei izolări:
  • Tipul hemaglutininei-H și a neuraminidazei- N (ex H1N1).

Primele cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripei aviare au fost raportate în 1996 când a fost izolată tulpina A,H5N1. De atunci și până în 2008,OMS a raporat 382 cazuri din care 241 decese(60%), majoritatea în Indonezia, Vietnam, Thailanda și China. Virusul gripei aviare determină la păsări (care sunt sursa de infecție), fie infecții inaparente fie boli cu mortalitate crescută.

Transmiterea la om se face prin contact direct cu păsările infectate și mai puțin prin contact interuman. Totuși, datorită capacității crescute a virusului de a suferi mutații genetice, este important să se supravegheze transmiterea interumană Indicele de contagiozitate pare să fie mare.  Alerta epidemiologică este mare în cazul infecțiilor cu virusul gripei aviare datorită potențialului de răspândire rapidă în populația umană. Masa receptivă este reprezentată de persoanele care vin în contact cu păsările bolnave.

Tablou clinic şi Diagnostic

Infecţia cu virusul gripei aviare determină forme clinice cu gravitate diferită şi anume :

  • Conjunctivite acute
  • Sindrom gripal cu febră, mialgii,tuse, disfagie
  • Afectare respiratorie cu detresă respiratorie acută

Se pot asocia, variabil, o serie de manifestări neurologice sau digestive.

Diagnosticul se bazează pe manifestările clinice descrise, în context epidemic și se confirmă prin identificarea atg virale prin imunofluorescență, identificarea virusului în culturi celulare sau a ADN-ului viral prin PCR,din prelevatele nazo-faringiene.

Tratament

Tratamentul etiologic se face cu Oseltamivir, a cărui eficiență poate fi grevată de apariția tulpinilor rezistente. Prevenirea gripei aviare la om  urmăreşte:

  • Identificarea și eradicarea focarelor aviare
  • Vaccinarea gripală obișnuită a populației în scopul prevenirii recombinărilor genetice.
  • Chimioprofilaxia cu oseltamivir la persoanele contacte cu cazuri de gripă aviară

II.Sindromul respirator sever acut-SARS

Sindromul respirator sever acut-SARS-este o boală respiratorie determinată de un coronavirus denumit SARS-CoV (SARS-associated coronavirus). Primele cazuri au fost raportate în 2002 în provincia Guangdong din China, boala răspândindu-se ulterior în mai multe țări din Asia, America și Europa. În epidemia din 2002-2003 au fost raportate peste 8000 de cazuri cu o mortalitate de aprox.10%, cele mai multe decese(50%) survenind la persoane>65 ani.

Transmiterea se face respirator sau digestiv (mâna murdară). Contagiozitatea interumană este mare, necesitând măsuri stricte de izolare și protecție. Tabloul clinic este variabil de la forme asimptomatice la forme severe, mortale.