Medicii radiologi de la ReumaDiagnostic – Dr. Moisii Andreea și Conf. Dr. Sârbu Nicolae -vorbesc despre aportul ecografiei în pediatrie

Ecografia la copil – abdominală, pelvină, musculoscheletala/de părți moi și Doppler

 

Ecografia presupune examinarea imagistică a abdomenului prin intermediul ecografului, un aparat medical care utilizează ultrasunete. Principiul ecografiei implică emisia și recepția unor unde sonore de înaltă frecvență, transmise printr-o sondă specială către organele anatomice vizate. Fereastra de trecere prin peretele abdominal se face cu ajutorul unui gel aplicat pe sondă. Ulterior, undele reflectate sunt transpuse pe ecranul aparatului într-o scală de tonuri alb-negru. În general, frecvențele folosite în diagnostic variază între 2 si 18 Mhz, ultrasunetul fiind imperceptibil urechii umane deoarece depășește 20.000 Hz. Totodată, este inofensiv pentru structurile anatomice investigate. Pe scurt, este o investigație ieftină, neinvazivă și ușor accesibilă, care se poate realiza periodic sau la nevoie.

Ce presupune o pregatire corespunzatoare?

Procesul digestiv și prezența aerului la nivel intestinal poate influența acuratețea rezultatului ecografic. Astfel, în vederea realizării unei investigații corecte, cel mai indicat ar fi efectuarea ultrasonografiei în condiții de repaus alimentar, ținând cont de vârsta copilului, preferabil „à jeun” sau la 4 ore postprandial. De asemenea, ar trebui evitate, cu 2-3 zile înainte, alimentele care fermentează și băuturile acidulate. Suplimentar, se recomandă administrarea medicamentelor ce permit tratarea simptomelor gastro-intestinale de flatulență (acumularea excesivă de gaze în stomac ș intestin). Dacă pacientul se află sub tratament ce poate fi administrat doar cu lichide, acesta poate fi luat conform prescripției. Dacă tratamentul necesită administrarea asociată cu alimente solide, se va stabili timpul optim pentru realizarea ecografiei împreună cu medicul curant, fără a interfera cu medicația. Pentru o apreciere cât mai corectă a caracteristicilor vezicii urinare, se recomandă administrarea cu 1 oră înainte a unei cantități de lichid raportate la vârsta și talia copilului: aproximativ 350 – 750 ml. Nu în ultimul rând, copilul trebuie îmbrăcat cu haine care pot permite expunerea ușoară a abdomenului în vederea investigării ecografice.

Ce se intampla in timpul ecografiei?

După ce îi este explicat părintelui întregul proces, copilul trebuie poziționat pe patul de ecografie în decubit dorsal (întins pe spate). Sonda se aplică pe abdomen și, împreună cu gelul special de ecografie, se balează pe piele cu mișcări fine, astfel încât să poate fi vizualizate structurile anatomice interesate. În cazul copiilor mari, li se poate cere să inspire profund și să mențină aerul pentru o perioadă scurtă de timp în vederea obținerii unei imagini cât mai clare a organelor examinate. Durata examinării variază în funcție de vârsta și nivelul de cooperare al copilului. În medie, poate dura aproximativ 20-30 de minute, incluzând timpul de interpretare al imaginilor rezultate de către medicul examinator.

Care sunt beneficiile ecografiei?

Este un examen ideal atât pentru nou-născuți cât și pentru copii mari deoarece nu folosește raze ionizante și poate fi efectuată fără sedare, cu condiția ca pacientul să stea nemișcat.

Exista efecte adeverse ale ecografiei?

Nu. Investigația este sigură și nu influențează starea de sănătate a copilului. Ultrasunetele nu pot fi resimțite de către acesta și nu produc niciun fel de leziuni. Gelul folosit în studiu este pe bază de apă și nu lasă urme pe piele sau pe îmbracăminte.

Care sunt principalele afectiuni diagnosticabile?

Cel mai frecvent, ecografiile abdominale sunt solicitate pentru investigarea acuzelor dureroase difuze sau localizate. În absența altor semne asociate, o interpretare corectă a diagnosticului nu poate fi realizată fără un examen imagistic. Acest tip de studiu este util mai ales în evidențierea principalelor organe abdomino-pelvine – ficat, colecist, pancreas, splină, rinichi, vezică urinară, pelvis (uter și anexe la fetițe, respectiv prostată la băieți).

Astfel, pot fi confirmate sau infirmate modificări morfo-structurale:

– hepato-splenomegalii sau atrofii,

– dilatații de căi biliare intra/extrahepatice,

– prezența calculilor sau a chisturilor organice,

– formațiuni tumorale,

– malformații nedetectate în timpul sarcinii.

 

De asemenea, cu ajutorul efectului Doppler, pot fi analizate pe de o parte vasele de sânge si dinamica circulației sangvine la nivelul aortei si ramurilor sale arteriale, venei porte, venelor hepatice si a altor structuri, iar pe de alta parte poate fi evaluat gradul de vascularizație al unei leziuni focale parenchimatoase sau al unui proces inflamator localizat.

Examinarea ultrasonografică trebuie efectuată de un medic specializat în imagistică pediatrică pentru a vă putea furniza maximum de informații. Nu în ultimul rând, este important să discutați cu medicul pediatru, pentru ca acesta să vă poată explica rezultatul investigației ecografice, corelându-l cu statusul clinico-biologic al copilului.

 

Ecografia de părți moi si Doppler la copil

 

În  ultimii ani, ultrasonografia de părți moi a devenit o metodă utilă de diagnostic, urmărire și tratare a diverselor patologii la pacienții pediatrici – de la țesuturi moi (tegument, țesut subcutanat) până la organe superficiale (structuri musculo-scheletale, tiroidă, scrot, glande salivare, ganglioni limfatici). O astfel de investigație este de preferat în detrimentul rezonanței magnetice, deoarece nu necesită sedare și oferă posibilitatea unui studiu în dinamică al structurilor vizate. De asemenea, permite realizarea în timp real a diverselor proceduri minim invazive de tip bioptic sau aspirativ.

Ecografia de părți moi si Doppler oferă informații despre aspectul structural și morfo-funcțional al țesutului sau organului superficial examinat, precum și despre caracteristicile leziunilor descoperite – dimensiuni, profunzime, structură, vascularizație, raporturi cu regiunile vecine normale.

Spre deosebire de ecografia abdominală, ultrasonografia de părți moi si Doppler nu necesită o pregătire specială. Este recomandat ca pacientul să poarte haine cât mai largi care permit expunerea cu ușurință a suprafețelor anatomice necesare investigării.Pacientul trebuie să stea cât mai liniștit pe parcursul examinării, în vederea interpretării cât mai corecte și complete a imaginilor.

Investigarea ecografică de părți moi si Doppler se recomandă atunci când sunt suspectate clinic:

  • diverse colecții fluide/ parafluide subcutanate, musculare sau articulare;
  • inflamații sau rupturi tendinoase; entorse sau rupturi ligamentare; rupturi musculare;
  • luxație congenitala de șold;
  • compresiuni vasculo-nervoase de origine intrinsecă/ extrinsecă;
  • infecții sau inflamații ale glandelor sublinguale și salivare;
  • infecții sau inflamații ale ganglionilor;
  • mase solide subcutanate, musculare sau ganglionare;
  • corpi străini subcutanați.