Ce este Artroza si cum afectează aceasta boala viața pacientilor?

Ce este Artroza si cum afecteaza aceasta boala viața pacienților ?

R: Artroza este o boala degenerativa care nu poate fi vindecata, insa exista foarte multe metode prin care i se pot ameliora simptomele. Pentru a preveni agravarea, trebuie avute in vedere niste reguli stricte, care vor ajuta pacientii pe termen lung. Artroza afecteaza in special persoanele in varsta, dar poate sa apara si la cele tinere. Tratamentul acestei afectiuni presupune exercitii fizice, medicamente, dar si terapii alternative. In anumite situatii medicul specialist poate interveni chirurgical, daca boala se agraveaza.

Artroza este o boala degenerativa a oricarei articulatii. Aceasta boala este, de obicei, cauzata de uzura cronica a cartilajului din articulatie, ceea ce duce in final la indepartarea completa a cartilajului. Artroza este frecvent intalnita la articulatiile genunchilor, soldurilor, mainilor si la nivelul coloanei vertebrale. Cu toate acestea, poate afecta orice articulatie.

Factorii care pot creste riscul de aparitie al artrozei sunt:

  • Varsta– Odata cu inaintarea in varsta, riscul de aparitie al artrozei creste.
  • Sexul– S-a observat că femeile au o probabilitate mai mare de a dezvolta artroza, cu toate ca inca nu s-a descoperit motivul.
  • Obezitatea– Greutatea corporala suplimentara contribuie la dezvoltarea artrozei in mai multe moduri. Si cu cat greutatea este mai mare, cu atat si riscul de dezvoltare al acestei afectiuni creste. Obezitatea determina o crestere a efortului pentru articulatii, cum ar fi soldurile si genunchii. In plus, tesutul gras produce proteine care pot provoca inflamatii daunatoare in interiorul si in jurul articulatiilor.
  • Leziuni la nivelul articulatiilor– Accidentele, cum ar fi cele care apar in urma practicarii unui sport sau oricare alt tip de accidentare, pot creste riscul de a dezvolta artroza. Chiar si vatamarile care au avut loc cu multi ani in urma si aparent sunt vindecate, pot spori riscul dezvoltarii artrozei.
  • Anumite ocupatii– Daca ocupatia include stres repetitiv asupra unei articulatii, aceasta se poate deteriora in timp, ceea ce poate duce in cele din urma la artroza.
  • Genetica– Unii oameni mostenesc o tentinta de a dezvolta artroza.

Ce este de facut daca un pacient este diagnosticat cu artroza?

R: Principiile managementului bolilor cronice se aplică îngrijirii pacienților cu artroză și se bazează pe următoarele: îngrijirea trebuie să fie continuă, adaptată pacienților în funcție de nevoile, obiectivele și valorile individuale și să fie centrată pe pacient; luarea deciziilor ar trebui să se bazeze pe cele mai bune dovezi disponibile, cu prioritizarea siguranței pacientului. Siguranța pacientului ar trebui să fie prioritară.

Astfel, se va urmari in terapia artrozei urmatoarele obiective :

  • Atenuarea sau eliminarea durerilor articulare prin suprimarea inflamația
  • Imbunătățireasaurestabilireafuncțieșimobilitățiiarticulaț
  • Imbunătățirea forței musculare pentru a proteja cartilajele, ligamentele și capsula articulară.
  • Prevenirea șI reducerea deteriorării cartilajului articular,a osului, ligamentelor, mușchilor și nervilor locali.

Care este tratamentul recomandat pacientilor cu artroza?

Tratamentul artrozei este simptomatic si are ca scop remiterea durerii, cresterea mobilitatii articulare si redobandirea functiilor acestora cu imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

  • Kinetoterapia tonifica musculatura periarticulara, creste flexibilitatea si reduce sindromul algic prin intermediul exercitiilor izotonice, izokinetice si posturale.
  • Terapia ocupationala reprezinta o metoda de tratament care presupune modificarea modului de realizare al activitatilor fizice pentru reducerea suprasolicitarii articulatiilor afectate.
  • Terapia medicamentoasa presupune administrarea de substante antialgice si antiinflamatorii nesteroidiene pentru reducerea disconfortului dureros al pacientului cu artroza. Acestea insa pot da reactii adverse si trebuie monitorizate.
  • Produse ne-farmacologice si Suplimente alimentare care au rolul de ameliorare eficienta a simptomelor si nu dau reactii adverse ca medicamentele antiinflamatoare.
  • Interventia chirurgicala – daca boala este intr-un stadiu avansat

 

Ce recomandati dumneavoastra ca tratament din optiunile farmacologice si ne-farmacologice?

R: Dintre opțiunile de tratament farmacologic, utilizarea analgezicelor și antiinflamatoarelor reprezintă cea mai comună metodă de tratament pentru a depăși simptomele artrozei, dar s-a constatat și că poate crește progresul și riscul ulterior , pe lângă faptul că poate avea multe efecte secundare pentru inimă și stomac, în special în cazul vârstnicilor.

Astfel a apărut nevoia unei soluții eficiente și sigure pentru a face față artrozei, care afectează anual milioane de oameni, motiv pentru care eu recomand la pacientii suferinti de artroza produsul CollaMouv® cu formula sa de protecție triplă.

Dozele de băut de 25 ml, conțin o combinație unică de Colagen hidrolizat tip II fortificat cu extract de măceș, Vitamina C și Vitamina K2, pe lângă seleniu. Această formulă unică va sprijini sănătatea articulațiilor și a oaselor și va ajuta la reducerea inflamației și durerii asociate cu artroza în siguranță, fără potențiale efecte secundare ale analgezicelor și antiinflamatoarelor (AINS).

Ce beneficii ati observat la pacientii dumneavoastra care au utilizat CollaMouv®?

R: CollaMouv este eficient în ameliorarea simptomelor ARTROZEI prin scăderea atât a indicelui WOMAC total, cât și a scorului VAS. Ingredientele acestui produs si concentratiile si-au dovedit eficienta in tratarea simptomelor date de boala artrozica.

Colagenul hidrolizat 10 grame are un efect terapeutic pozitiv asupra osteoporozei și artrozei, oferind:

  • Creștere potențială a densității minerale osoase
  • Efect protector asupra cartilajului articular
  • Ameliorarea simptomatică a durerii

Vitamina C și Seleniu:

  • Vitamina C contribuie eficient cu colagenul la producerea de cartilaj și facilitează, de asemenea, absorbția de colagen de către organism.
  • Vitamina C și seleniul sunt antioxidanți esențiali care pot preveni efectele nocive ale radicalilor liberi asupra oaselor și cartilajelor articulațiilor

Concentrat de măceșe:

  • Are efect antiinflamator și acționează pentru a reduce durerea cauzată de artroza în mod eficient, fără efectele secundare care pot fi cauzate de analgezicele tradiționale

Vitamina K2:

  • Joacă un rol foarte important în protejarea articulațiilor și oaselor prin redirecționarea depozitelor de calciu de la cartilaj la os, alături de rolul său în menținerea sănătății cardiovasculare