De ce nu este indicat să iei siropuri antitusive când ești răcit? Vezi ce trebuie să faci!

Tusea este un mecanism de apărare, prin care se expulzează produsul căilor respiratorii.  Atunci când tusea este productivă, cum se întâmplă în infecțiile bacteriene, aceasta nu trebuie suprimată. În loc ca microorganismele patogene să fie eliminate prin tuse, există riscul ca acestea să se adune în căile respiratorii și să genereze alte complicații.

În schimb, tusea neproductivă sau tusea uscată nu are nicio utilitate- cu atât mai mult, este dăunătoare, putând irita gâtul. Aceasta trebuie combătută.

Remedii naturale împotriva tusei

Miere
Mierea este un remediu vechi pentru durerea în gât.

Potrivit unui studiu privind efectele mierii asupra tusei acute la copii, cercetătorii au descoperit că mierea poate ameliora tusea mai eficient decât unele medicamente. Îți poți crea propriul remediu acasă amestecând până la 2 lingurițe de miere cu ceai de plante sau apă caldă și lămâie. Mierea calmează, în timp ce sucul de lămâie poate ajuta la congestie. Puteți mânca 2 lingurițe de miere, sau le puteți întinde pe pâine ca pe o gustare.

Probiotice
Probioticele sunt microorganisme care pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate. Deși nu ameliorează tusea în mod direct, ele ajută la echilibrarea microbiomului. Microbiomul este compus din bacterii care trăiesc în corpul nostru fără a produce duane. Un echilibru în flora intestinală poate susține funcționarea sistemului imunitar în întregul organism.

Probioticele sunt adăugate și la unele tipuri de iaurt și sunt prezente în supa miso și kombucha.

Cel mai natural mod de a obține probiotice este prin alimente fermentate, inclusiv:

  • miso
  • varză murată
  • iaurt
  • chefir
  • kombucha
  • tempeh
  • kimchi

Ghimbir
Ghimbirul este un remediu popular. Oamenii îl folosesc adesea pentru a trata greața și tulburările de stomac, dar poate, de asemenea, să calmeze tusea prin descompunerea mucusului.

Dacă tușiți, ceaiul de ghimbir este o alegere bună. Lichidul fierbinte poate reduce iritația, uscăciunea și mucusul din gât.

Prea mult ghimbir poate provoca efecte secundare, cum ar fi iritația gâtului, disconfort abdominal și arsuri la stomac.

Pentru a face ceai de ghimbir, feliați un segment de 3 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt. Fierbeți în 1 cană de apă timp de 10 până la 15 minute, în funcție de cât de tare vă doriți ceaiul. De asemenea, puteți cumpăra pliculețe de ceai de ghimbir din magazin sau online.

Bea multe lichide fierbinți
Puteți ajuta la ameliorarea tusei consumând multe lichide calde.

Consumul de lichide poate ajuta la ameliorarea uscăciunii în gât, o cauză comună a tusei. De asemenea, ajută la diluarea mucusului, ceea ce poate ușura tusea și congestia.

Sorbirea de lichide fierbinți, cum ar fi bulionul sau ceaiul, poate fi excelent pentru a ușura tusea. Dacă preferați o băutură rece, optați pentru o băutură necarbogazoasă precum apa sau ceaiul neîndulcit.

Gargară cu apă sărată
În timp ce remediul poate părea relativ simplu, o gargară cu sare și apă poate ajuta la calmarea gâtului și la fluidificarea mucusului care vă provoacă tusea.

Amestecarea a 1/4 până la 1/2 linguriță de sare cu 250ml de apă caldă poate ajuta la ameliorarea iritației.

Luați în considerare că deoarece copiii sub 6 ani nu sunt deosebit de buni la gargară, cel mai bine este să încercați alte remedii pentru această grupă de vârstă.

Cimbru
Unii oameni folosesc cimbru pentru tratarea diverselor boli respiratorii. Un studiu a descoperit că extractul din plante de cimbru și iederă a ajutat la reducerea tusei acute și a severității tusei la participanții la studiu. De asemenea, participanții nu au raportat efecte secundare adverse.

Frunzele de cimbru pot conține compuși numiți flavonoide, care relaxează mușchii gâtului implicați în tuse și reduc inflamația.

Puteți face ceai de cimbru acasă folosind 2 lingurițe de frunze de cimbru mărunțit și 1 cană de apă clocotită. Acoperiți ceașca, lăsați la infuzat timp de 10 minute și strecurați.