Rolul apendicelui. Am putea trăi fără el?

Apendicele este un segment de forma tubulara al intestinului gros, cu o lungime de 10 – 12 centrimetri. Desi este considerat un organ fara utilitate, s-a dovedit ca apendicele contribuie la buna functionare a organismului. Acesta reprezinta un rezervor de bacterii benefice functionarii optime a sistemului digestiv.

De asemenea, apendicele poate sustine flora intestinala daca este necesar, dar si sistemul imunitar – prin secretia de limfocite B si imunoglobuline A – actionand ca un organ limfatic.

Ce este apendicita

Apendicita este una dintre principalele cauze ale durerilor abdominale acute, aceasta putand afecta deopotriva copiii, adultii, dar si femeile insarcinate. Majoritatea cazurilor sunt inregistrate la persoane intre 10 – 30 de ani, insa varsta nu reprezinta un criteriu declansator.

Apendicita acuta apare atunci cand apendicele sufera o inflamatie, ca urmare a unei obstructii a lumenului. Netratata la momentul corespunzator, afectiunea se poate agrava si apendicele se poate rupe. De aceea, in cazul durerilor puternice din cavitatea abdominala, este recomandat un consult medical.

Rolul apendicelui. Am putea trăi fără el?

Nu este complet clar ce rol joacă apendicele în organism. S-a considerat de mult timp a fi un organ vestigial care nu are un rol util prea mare, dar cercetările mai noi sugerează că ar putea avea o anumită funcție imunitară, ajutând sistemul nostru să se reechilibreze după apariția bolilor gastrointestinale.

Un anumit tip de țesut asociat cu sistemul limfatic de combatere a infecțiilor se găsește în apendice. Acest țesut încurajează creșterea anumitor bacterii intestinale benefice , ajutând digestia și imunitatea. Cercetările au arătat că mucoasa intestinală are un biofilm – un strat subțire de microbi, mucus și molecule ale sistemului imunitar – și acest biofilm pare a fi cel mai pronunțat în apendice. Unii experți susțin că atunci când anumite boli elimină bacteriile intestinale benefice din tractul gastrointestinal, bacteriile ies din biofilmul apendice și recolonizează intestinul.

Cu toate acestea, eliminarea apendicelui nu pare să provoace vreun rău sau consecințe negative asupra sănătății. Oamenii pot trăi o viață perfect normală fără apendicele lor. În unele cazuri, îndepărtarea unui apendice inflamat pare să aibă un efect protector: cercetările au arătat că tinerii care au suferit o apendicectomie pentru apendicită au avut un risc mai mic de a dezvolta colită ulceroasă .

Un potențial avantaj al unei lumi fără apendice este dispariția apendicitei. La nivel global, „există peste 10 milioane de cazuri de apendicită în fiecare an și până la 50.000 de oameni mor anual din cauza acesteia”, spun cercetătorii. Apendicectomiile, sau îndepărtarea chirurgicală a apendicelui, „este una dintre cele mai frecvent efectuate intervenții chirurgicale abdominale. Dacă nu am avea apendicele în primul rând, nu ai avea oameni să moară din cauza apendicitei și nu costuri de intervenție chirurgicală și spitalizare. .”

Cu toate acestea, unele studii sugerează că apendicita se poate datora schimbărilor culturale legate de societatea industrializată și de salubritate îmbunătățită. Ideea este că aceste schimbări au lăsat sistemul nostru imunitar cu prea puțină muncă, deschizând posibilitatea ca ele să se încurce fără apendice.

Una peste alta, o lume fără apendice ar putea lăsa omenirea să se lupte mai des cu microbii. Ideea că apendicele este un organ al cărui timp a trecut poate să fi devenit ea însăși o noțiune al cărei timp a trecut.

Ce se întâmplă când apendicele se rupe

Inflamația acestui organ abdominal poate fi o afecțiune gravă, care pune viața în pericol. Dacă nu este tratată prompt, apendicita poate provoca ruperea apendicelui (un apendice rupt ), răspândind o infecție în tot abdomenul. Apendicele poate izbucni în doar 48 până la 72 de ore de la debutul simptomelor.

Când oamenii menționează apendicită, se referă de obicei la apendicita acută, care este marcată de dureri abdominale severe care se răspândesc rapid și se agravează în câteva ore.

În unele cazuri, totuși, oamenii pot dezvolta apendicită cronică , care provoacă dureri abdominale ușoare, recurente, care adesea dispar de la sine. Acești pacienți de obicei nu își dau seama că au apendicită până când apare un episod acut.

Semne și simptome ale apendicitei

Semnele precoce de avertizare ale apendicitei includ o durere dureroasă care începe în jurul buricului și apoi se localizează lent peste abdomenul din dreapta jos.

Durerea din apendicită se accentuează pe parcursul mai multor ore și se poate agrava atunci când vă mișcați, respirați adânc, tușiți și strănutați. Pot urma și alte simptome ale apendicitei, inclusiv:

  • Greaţă
  • Vărsături
  • Constipație sau diaree
  • Incapacitatea de a trece gaz
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Umflarea abdomenului
  • Febra mica
  • Senzația că a avea o mișcare intestinală va ameliora disconfortul

Simptomele tipice ale apendicitei nu apar întotdeauna și, uneori, oamenii nu prezintă semne revelatoare. Acesta este mai des cazul copiilor și femeilor însărcinate. De asemenea, apendicita împărtășește multe simptome cu alte surse de durere abdominală, ceea ce poate face dificilă diagnosticarea definitivă.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru apendicită

În unele cazuri, medicii vor trata apendicita cu antibiotice , dar infecția trebuie să fie ușoară și necomplicată (adică apendicele nu s-a perforat și infecția nu s-a răspândit).

Apendicita este de obicei considerată o urgență medicală, iar medicii tratează afecțiunea cu o apendicectomie, îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Chirurgii vor îndepărta apendicele folosind una dintre cele două metode: chirurgie deschisă sau laparoscopică .

O apendicectomie deschisă necesită o singură incizie în regiunea apendicelor, zona dreaptă jos a abdomenului.

Pe de altă parte, în timpul operației laparoscopice, chirurgii introduc instrumente chirurgicale speciale în mai multe incizii mai mici. Se crede că această opțiune are mai puține complicații și un timp de recuperare mai scurt.

Dacă apendicele unei persoane nu este tratat la timp, poate izbucni și răspândi infecția în tot abdomenul, ducând la o afecțiune care pune viața în pericol numită peritonită, o inflamație și infecție a peritoneului. Simptomele peritonitei includ febră, greață, vărsături, balonare și sensibilitate severă în abdomen.  Peritonita este de obicei tratată cu antibiotice, iar intervenția chirurgicală este adesea necesară pentru a îndepărta țesutul infectat și pentru a preveni răspândirea infecției.

În alte cazuri de apendicită complicată, se pot forma abcese pe sau în jurul apendicelui izbucnit. În ambele cazuri, chirurgii vor drena de obicei abdomenul sau abcesul de puroi și vor trata infecția cu antibiotice înainte de a îndepărta apendicele.

Antibioticele sunt utilizate înainte și după o apendicectomie pentru a preveni infecțiile rănilor.

Medicii ar putea face ceea ce este cunoscut sub numele de „apendicectomie cu intervale” dacă un pacient are un apendice rupt: antibioticele sunt administrate mai întâi și, odată ce elimină cu succes infecția, se efectuează o apendicectomie câteva săptămâni mai târziu.

Deoarece nu există un test perfect pentru a confirma apendicita, iar alte boli pot provoca simptome similare cu cele ale apendicitei, medicul dumneavoastră ar putea descoperi în timpul intervenției chirurgicale de apendicectomie că apendicele nu este de fapt infectat.

Referințe:

  • https://www.livescience.com/what-if-no-appendix.html
  • https://www.everydayhealth.com/appendicitis/guide/
  • https://www.drmax.ro/articole/apendicita