Delta Dunării- o destinație ideală de vacanță în sezonul cald

Delta Dunării este a doua cea mai mare deltă de pe planetă. Peste 5.000 de specii de plante și animale au fost identificate în Delta Dunării. Este casă a peste 300 de specii de păsări rezidente și migratoare, în principal, datorită locației sale, aflată între Ecuator și Polul Nord.

Fauna Deltei este preponderent reprezentată de reptile, păsări, pești și amfibieni printre care: broasca râioasă verde, broasca de lac mare, brotăcelul de copac, calcanul, hamsia, stavridul, somnul, bibanul, sturionii sau scrumbia.

În ceea ce privește mamiferele, în Deltă se găsesc peste 50 de specii în zonele izolate uscate, dar și în cele mlăștinoase. Printre acestea se numără: vulpea, nurca europeană, bizamul, mistrețul, castorul, pisica sălbatică, câinele enot și ermina.

În apele din Deltă se găsește cel mai mare pește de apă dulce din lume: morunul, de asemeanea se regăsesc și două plante carnivore: otrățelul de baltă și aldrovanda.

Delta Dunarii este un loc unic, plin de peisaje superbe care vă vor încântă privirea, mintea și sufletul.

Deși acest articol este dedicat Deltei Dunării, nu putem rămâne indiferenți față de obiectivele turistice din zona orașului Tulcea. Acesta este situat în Sud-Estul României, în Nordul Dobrogei, fiind mărginit de Dunăre la Nord și de Marea Neagră la Est. Oraș cu o importanță mai mult turistică, decât economică, Tulcea este unul dintre cele mai importante din zona Dobrogei.

Pricipala atracție în Tulcea este, cu siguranță, Delta Dunării, însă nu este singura. Orașul oferă turiștilor o mulțime de obiective turistice, experiențe și oportunități de a explora zona.

 

Cetatea Medievală Enisala este o fortificație medievală, construită în anii 1300 ca scop militar, defensiv și de supraveghere de către puterile comerciale bizantine, apoi de cele genoveze care erau interesate de zona de la Gurile Dunării. De-a lungul timpului, o parte din cetate a fost reconstruită, în prezent, din aceasta rezistând doar câteva ziduri și un turn.

Mai sus de cetate există un mic muzeu unde se găsesc câteva exponate, dar și informații referitoare la istoria cetății și împrejurimilor acesteia.

Cetatea se află în satul Enisala, comuna Sarichiol, din județul Tulcea și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul 10-18, prețul biletului de intrare fiind de 8 lei/ adult, 4 lei/ elev, student, pensionar.

 

Cetatea Aegyssus se află în partea de nord-est a orașului Tulcea, pe Dealul Monumentului și datează din jurul secolului al IV-lea î.Hr., având rol militar.

Cetatea a fost mai întâi davă getică, apoi oraș roman și mai apoi veche așezare românească. Deoarece, în acele timpuri, comerțul se făcea pe mare, iar orașele port erau cele mai bogate, ele deveneau ținte. De aceea Cetatea Aegyssus a fost cucerită, distrusă și refăcută de foarte multe ori. Cetatea a fost un important centru pentru comerțul de tranzit, fiind găsite numeroase monede bizantine, otomane, bulgărești, sârbești și venețiene, dar și obiecte de origine getică și grecească.

Actualmente este monument istoric și sit archeologic și este un loc ce merită vizitat.

 

Ruinele orasului antic Halmyris se găsesc în Murighiol și reprezintă o poveste a ruinelor în care s-au dus lupte grele. Cândva cetate, ea a fost o puternică cetate romană, romano-bizantină, sediu al unor unități militare și stație a flotei dunărene Classis Flavia Moesica.

Cetatea avea patru intrări, câte una pentru fiecare punct cardinal. Astăzi, vizitatorii sunt conduși pe singura intrarea, refăcută, unde se pot observa urmele antice ale zidurilor. În interior se pot observa ruinele mai multor încăperi. Tot aici se poate vedea cripta primilor doi martiri dobrogeni, un impresionant element care a existat și care va rămâne în istoria cetății.

În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit mai multe piese, iar acestea pot fi văzute în mini muzeul de la cetate.

 

Lacul Iacobdeal se află în apropierea comunei Turcoaia. El s-a format în urma extragerii granitului din fosta carieră de piatră de pe Iacobdeal. Acest lac nu se varsă în nici o apă curgătoare ci se alimentează subteran și din precipitații.

Lacul are culoarea smaraldului și este înconjurat de maluri abrupte, însă acesta nu este un impediment pentru tinerii care vor să se răcorească în zilele călduroase de vară.

Pentru unicitatea sa, lacul merită din plin vizitat, fotografiat și admirat.