Quinoa – cum se gătește și cum o putem include în alimentație

Quinoa, superalimentul fără gluten, plin de proteine și alte substanțe benefice! Intrată pe piața românească în ultima decadă, quinoa este un ingredient versatil și foarte sănătos, plin de nutrienți valoroși, ușor de inclus în orice dietă și fără contraindicații. Quinoa este originară din Anzi, mai precis din bazinul lacului Titicaca, între Peru și Bolivia. În prezent cultura ei s-a extins în mai mult de 70 de țări, din India în Europa, din Kenya în Statele Unite etc. Cu toate că  incașii o numeau ”mama tuturor cerealelor”, quinoa nu este o cereală. Planta face parte din genul Chenopodium, familia Amaranthaceae, fiind înrudită cu spanacul și amarantul. De la aceasta se consumă semințele, care au calități nutritive deosebite. Există zeci de tipuri de quinoa. Cea mai răspândită este cea albă, dar putem găsi și quinoa roșie sau neagră.

Proprietățile

Quinoa are un conținut ridicat de fibre și proteine. Poate cel mai importat aminoacid din compoziția ei lisina. Aceasta are un rol important în absorbția calciului. 100 de grame de quinoa nefiartă au 368 de calorii, conține calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor și alte minerale. Deasemenea, quinoa are un conținut important de vitamina B.

În mod natural, semințele de quinoa sunt învelite într-un strat de saponină, care respinge dăunătorii. Saponina este o armă de apărare eficientă pentru plantă, dar, în același timp, dacă nu este eliminată, aceasta face semințele destul de amare. Cu ceva timp în urmă,  boabele de quinoa ajungeau în comerț în această stare naturală, neprelucrată. Pentru eliminarea saponinei, înainte de gătire, boabele trebuiau spălate în multe ape reci, până ce stratul cu gust neapetisant dispărea. În prezent, quinoa pe care o găsim în comerț este deja spălată și zvântată, în cele mai multe cazuri nemaitrebuind decât să o gătim. Cum se gătește quinoa? Foarte simplu, și la această întrebare răspund în cele ce urmează.

Ingrediente necesare

  • 250 grame de quinoa (340 mililitri, ca volum)
  • 675 mililitri de apă/supă de pui, de legume etc.
  • 1 linguriță rasă de sare

Cum se gătește quinoa?

Spălarea

Primul lucru pe care-l avem de făcut este să spălăm cu apă rece quinoa. Așa cum v-am spus în paragraful anterior, la suprafața boabelor  de quinoa se găsește în mod natural o substanță amară, saponina. Dacă pe ambalajul pachetului de quinoa pe care îl aveți nu este menționat dacă este sau nu prespălată, este mai sigur să o tratăm ca pe o quinoa nespălată.  Evident, noi urmărim să ne asigurăm că am scăpat de substanța amară, care se îndepărtează ușor prin spălare.

1. Punem quinoa într-o sită deasă, pentru că boabele sunt foarte mici și pot ușor să treacă printr-o sită mai rară. O spălăm sub jet de apă rece, trecându-ne în mod repetat mâinile prin ea, agitând-o. Cam 2-3 minute de clătire abundentă este suficientă ca să scăpăm de saponina amară. Apoi, scurgem bine quinoa de apă.

Fierbere

2. Se măsoară apă, dublul volumului ocupat de quinoa. Respectiv 675 de ml, pentru că cele 250 de grame de quinoa pe care le folosim ocupă un volum cu foarte puțin sub 340 ml. Apa se pune pe foc într-o crăticioară. Se poate folosi supă de pui sau de legume pentru a fierbe quinoa, care va avea un gust mai bogat. Pentru rețetele simple, cum ar fi această salată de quinoa cu crudități, o quinoa cu un gust neutru e perfectă. Pentru astfel de preparate adăugăm doar sare, în apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, adăugăm quinoa, toată deodată.

3. După ce reîncepe să fiarbă, reducem focul la minimum și se acoperim crăticioara cu capacul. 20 de minute mai târziu, tot lichidul a fost absorbit de quinoa, care și-a triplat volumul.

4. Înainte de servire sau de includerea în diferite salate sau alte preparate, nu mai trebuie decât să o amestecăm puțin cu o furculiță, așa încât să devină mai aerată.

Observație: pentru rețetele de salate sau de preparate reci, quinoa se poate fierbe în avans și păstra la frigider timp de 48 de ore.

Dacă vă interesează cum se gătește quinoa într-un preparat dulce, similar orezului cu lapte, iată cum trebuie procedat: pregătim quinoa cum am arătat la pasul 1. Măsurăm quinoa și o punem la fiert într-o oală mai înaltă, în care fierbe un volum de apă egal cu volumul ocupat de quinoa (ex: 350 ml quinoa cu 350 ml apă). După ce reîncepe să fiarbă, adăugăm un volum de lapte fierbinte egal cu cel de apă (respectiv quinoa, în exemplul nostru 350 ml). Reducem focul la cât de mic posibil și acoperim cu capacul. Supraveghem, nu cumva să se umfle laptele și să dea în foc. În final îndulcim după gust, adăugăm, poate, unt cât o nucă și vanilie și servim simplu sau cu sirop/dulceață/scorțișoară etc.

Să vă fie de folos!

 

 

Sursă: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-diverse/quinoa-cum-se-gateste-si-cum-o-putem-include-in-alimentatie.html