Ce sunt băuturile cu electroliți și ce beneficii au?
Electroliții sunt minerale precum sodiul, potasiul și magneziul. Unele băuturi sunt bogate în mod natural în electroliți, în timp ce altele sunt transformate pentru a furniza electroliți.
Majoritatea oamenilor pot menține un echilibru sănătos al electroliților prin consumul unor alimente și băuturi bogate în electroliți. Alte persoane, cum ar fi sportivii de performanță și persoanele bolnave și deshidratate, ar putea avea nevoie de un plus de electroliți. Multe băuturi, inclusiv unele care se pot face acasă, sunt bogate în electroliți.
Ce înseamnă termenul de „electrolit”?
Electroliții se referă la substanțele chimice care au o sarcină electrică atunci când sunt dizolvate în apă. În ceea ce privește nutriția, se referă la minerale care joacă un rol important în organism. Electroliții apar în țesuturi, sânge, urină și alte fluide corporale și includ sodiu, calciu, potasiu, magneziu etc. Aceste minerale sunt importante pentru multe funcții ale corpului, cum ar fi menținerea corpului hidratat, controlul sistemului nervos al corpului și echilibrarea nivelurilor acide și bazice ale corpului.
Ce băuturi sunt bogate în electroliți?
Unele băuturi sunt surse naturale de electroliți, în timp ce altele sunt îmbogățite cu electroliți.
Laptele de vacă
Laptele de vacă este bogat în mod natural în electroliți, inclusiv calciu, sodiu și potasiu. O cană de lapte integral de vacă obișnuit oferă 300 mg de calciu, 92,7 mg sodiu și 366 mg potasiu. În plus, acest lapte este o sursă bună de macronutrienți. Pentru persoanele care fac multă mișcare de-a lungul zilei, această combinație de electroliți și macronutrienți din laptele de vacă este foarte utilă după antrenament.
Însă laptele de vacă nu este o băutură potrivită pentru toți oamenii, cum ar fi cei cu intoleranță la lactoză și cei care urmează o dietă vegană. Există o mulțime de alternative lactate disponibile, cum ar fi laptele de soia, laptele de migdale și laptele de ovăz, însă unele cercetări sugerează că laptele vegetal nu asigură niveluri comparabile de vitamine și minerale.
Sucul natural de fructe
Sucurile de fructe, cum ar fi cel de portocale, de cireșe sau de pepene roșu sunt toate surse bune de magneziu, potasiu și fosfor. 125 ml de suc natural de portocale conțin aproximativ 13 mg magneziu, 220 mg de potasiu și 34 mg de fosfor. Sucurile de fructe pot fi, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți și vitamine. Atenție, însă, majoritatea sucurilor de fructe sunt sărace în sodiu și bogate în zahăr. E mai bine ca fructele să fie consumate ca atare sau sub formă de smoothie.
Apa de cocos
Apa de cocos este o altă sursă de anumiți electroliți, în special potasiu, calciu, sodiu și magneziu. 240 ml de apă de nucă de cocos neîndulcită conțin 396 mg de potasiu, 16,8 mg calciu, 62,4 mg sodiu, 14,4 mg magneziu.
Băuturile sportive
Băuturile sportive sunt în mod obișnuit băuturi electrolitice, însă utilizarea lor este controversată. Pe de o parte, consumul de băuturi sportive este o modalitate convenabilă pentru sportivii de performanță de a rămâne hidratați și de a reface „stocul” de electroliți pe care îi pierd prin transpirație. Există opțiuni de astfel de băuturi fără zahăr, iar unele pot oferi beneficii de stimulare a energiei.
Pe de altă parte, băuturile sportive tind să conțină mai mulți electroliți decât are nevoie omul obișnuit. Acestea conțin adesea mult zahăr (o porție de 360 ml dintr-o băutură sportivă poate include 21 g de zahăr). În general, băuturile electrolitice comerciale, cum sunt băuturile sportive, pot fi o alegere bună pentru sportivi, dar nu pentru persoanele care nu fac atât de mult efort.
Soluțiile electrolitice orale
Soluțiile de electroliți orali sunt un alt tip de băutură comercială cu electroliți. Producătorii le formulează de obicei cu un echilibru optim de electroliți și zahăr pentru a ajuta oamenii să se recupereze după deshidratare. De exemplu, 225 ml de soluție electrolitică orale comerciale poate conține 244 mg sodiu și 184 mg potasiu.
Farmaciștii pot recomanda adminsitrarea acestor soluții pentru refacerea electroliților după un episod de diaree sau vărsături. Ele sunt, de asemenea, o opțiune potrivită pentru adulții care pot fi expuși riscului de deshidratare.
Cum se prepară acasă băuturile cu electroliți?
- Prepararea unei băuturi cu electroliți acasă poate fi extrem de simplă, prin adăugarea unui comprimat cu electroliți de la farmacie sau magazine naturiste.
- De asemenea, se pot prepara smoothie-uri din fructe și legume bogate în electroliți, cum sunt bananele, avocadoul, spanacul și varza.
- Și din alte ingrediente simple din bucătărie se poate prepara o soluție de rehidratare orală (în caz de deshidratare, diaree sau vărsături) amestecând un litru de apă cu 6 lingurițe de zahăr și o jumătate de linguriță de sare.
Ce înseamnă dezechilibru electrolitic?
Atunci când nivelurile de electroliți ale corpului devin prea mari sau prea mici, apare dezechilibrul electrolitic. Acesta se întâmplă când cantitatea de apă din corp se modifică. De obicei, organismul trebuie să preia la fel de mult lichid pe cât pierde. Fără acest echilibru, corpul se poate deshidrata, deci are prea puțină apă sau se poate suprahidrata, deci are prea multă apă.
Mai mulți factori pot afecta echilibrul apei din organism, cum ar fi transpirația excesivă, vărsăturile și diareea, o cantitate prea mică de mâncare sau de apă de-a lungul zilei, administrarea unor medicamente, cum ar fi diureticele și laxativele, afecțiuni ale rinichilor sau ale inimii ori insuficiența cardiacă congestivă.
Și alte afecțiuni au fost asociate cu dezechilibrul electrolitic: de exemplu, o analiză din 2020 indică o asociere între gravitatea bolii COVID-19 și nivelurile semnificativ mai scăzute de sodiu, potasiu și calciu ale pacientului.
Când o persoană are un dezechilibru electrolitic, se poate confrunta cu o gamă largă de simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, confuzie, ritm cardiac rapid sau bătăi neregulate ale inimii. Dacă simptomele sunt severe, și anume convulsii sau modificări rapide ale tensiunii arteriale, trebuie să se ceară ajutor medical. Medicul poate stabili dacă persoana are într-adevăr un dezechilibru electrolitic sau e vorba de o altă afecțiune care necesită tratament adecvat.
În concluzie, majoritatea persoanelor care au o dietă sănătoasă și se hidratează suficient nu au nevoie de băuturi electrolitice. Acestea pot fi utile pentru sportivii de performanță sau pentru persoanele care au avut diaree sau vărsături ori s-au deshidratat intens.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI – Electrolytes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541123/
Health Essentials – Electrolyte Drinks: Beneficial or Not?
https://health.clevelandclinic.org/electrolyte-drinks-beneficial-or-not/