Boala parodontală, ucigașul tăcut al zâmbetului

Boala parodontală, ucigașul tăcut al zâmbetului

Adesea, evaluăm sănătate dentară raportându-ne la durere. NU mă dor dinții, înseamnă că am zâmbetul sănătos”. Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii asociază sănătatea orală doar cu dinții. Dar dinții sănătoși sunt doar o parte din sistem.

La fel ca orice alt mecanism, ca să funcționeze optim, are nevoie și de legături sănătoase. Țesuturile și osul care înconjoară dinții, inclusiv gingiile, au o importanță vitală deopotrivă pentru sănătatea orală, cât și pentru sănătatea generală a organismului.

„Parodontoza apare la persoanele în vârstă”, o credință populară care determină pacienții să nu se preocupe de sănătatea gingiilor și să ignore simptomele incipiente ale bolii parodontale.

Dar, afecțiunile parodontale, în stadii de debut, nu prezintă simptome evidente și nu provoacă durere, de aceea din ce în ce mai mulți adulți le au și nu știu acest lucru. Parodontoza reprezintă una dintre cele mai grave afecțiuni ale danturii, o problemă care, lăsată netratată, în timp, poate avea consecințe grave.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, boala parodontală afectează aproape jumătate (47.2%) dintre adulții cu vârsta peste 30 de ani, iar 70% dintre adulții peste 65 de ani suferă de afecțiuni parodontale avansate sau nu mai au dinți.

NU neglija simptomele bolii parodontale!

Boala parodontală debutează prin inflamarea gingiilor, etapă  denumită gingivită, care poate evolua, de cele mai multe ori, spre parodontită care prezintă următoarele simptome:

  • Sângerări dentare
  • Gingii inflamate, de culoare roșu aprins, violet și chiar albăstrui
  • Respirație neplăcută
  • Gust afectat
  • Retracție gingivală
  • Dureri în timpul masticației
  • Dinți mobili pe arcadă

Tratamente inovatoare realizate cu tehnologiile viitorului pentru vindecarea parodontozei

Intervenţiile din sfera parodontologiei sunt complexe, se pot desfășura pe intervale lungi de timp, iar succesul acestora depinde în egală măsură și de pacient, care trebuie să susțină atât tratamentul, cât şi rezultatele, printr-o igienă corectă și un stil de viață sănătos.

Utilizând cele mai avansate tehnici și echipamente, tratamentele parodontale realizate cu ajutorul laserelor WATERLASE și BIOLASE oferă rezultate sigure, rapide și durabile prin:

  • reducerea pungilor parodontale și a retracției gingivale
  • eliminarea infecției prin decontaminarea pungilor parodontale
  • eliminarea sângerării gingiilor
  • reatașarea gingiei de dinți
  • stimularea procesului de regenerare a țesutului moale și dur
  • eliminarea respirației neplăcute
  • eliminarea complicațiilor de ordin general, cum ar fi afectarea altor organe

Sistemul Florida Probe – sistem digital esențial în diagnosticarea si monitorizarea parodontozei

În cadrul Clinicilor Dentare Premium UNIDENT, detectarea, diagnosticarea și monitorizarea evoluției bolii parodontale se realizează cu ajutorul echipamentului Florida Probe, un sistem performant care îi oferă medicului specialist posibilitatea să stabilească istoricul medical al pacientului și să stabilească un diagnostic precis.

Cu ajutorul acestui sistem și a unui soft performant, medicul realizează rapid, în doar câteva minute, un grafic digital al statusului parodontal și adâncimea pungii parodontale.

De asemenea, pacienții clinicilor se pot bucura de toate beneficiile laserelor terapeutice cu programe de biovitalizare, regenerare, decontaminare, pentru accelerarea vindecării și cu efect antialgic.

Terapia de menținere a rezultatelor

În cazul afecțiunilor parodontale terapia de menținere este esențială în stoparea evoluției bolii și în înlăturarea problemelor. Aceasta se realizează prin ședințe de reevaluare periodică și de igienizare cât mai strictă a zonelor afectate.

De asemenea, boala parodontală determină mobilitatea dinților pe arcadă. Pentru a opri acest fenomen și a menține dinții cât mai mult timp pe arcadă, aceștia vor fi imobilizați cu ajutorul unor sisteme de imobilizare (contenție parodontală), pentru că, altfel, nu suportă lucrări dentare.

În tot acest demers, implicarea, înțelegerea și cooperarea pacientulului sunt esențiale pentru obținerea și menținerea rezultatelor.

Igiena dentară corectă este obligatorie pentru a preveni atât afecțiunile parodontale, cât și alte afecțiuni stomatologice. Aceasta include: periajul de minim 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și a unor perii interdentare, utilizarea dușului bucal, clătirea cu apă de gură și o vizită stomatologică la dentist la fiecare 3 luni.

Reține! Boala parodontală poate fi prevenită și se tratează, astfel încât pierderea prematură a dinților să rămână doar un vis urât. Echipa medicală din clinica dentară Unident se angajează să-ți fie alături pe tot parcursul tratamentului și mult timp după încheierea acestuia cu succes.