Gripa și vaccinarea antigripală Farmacist Simona-Adina Pleșu, Colegiul Farmaciștilor Galați

În ultimele luni, am observat o tendință în rândul pacienților de a minimaliza gripa și efectele ei.

Din nefericire, gripa nu este o glumă și nici o răceală simplă de sezon.

Gripa este o boala infecțioasă foarte contagioasă,  care poate evolua în forme severe, cu risc mare de spitalizare și de deces în cazul categoriilor vulnerabile:  copiii mici, persoanele peste 65 de ani și pacienții cu boli cronice.

Gripa este cauzată de virusurile gripale, din familia Orthomyxoviridae. Există trei tipuri de virusuri gripale: A (majoritatea), B și C (mai puțin patogen). Virusurile gripale A sunt împărțite în subtipuri, caracterizate prin glicoproteinele lor de suprafață: hemaglutinină [H] și neuraminidază [N].

Virusurile gripale se transmit foarte ușor, de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă și de secreții nazale răspândite în aer în timpul tusei sau al strănutului și prin strângerea mâinilor sau prin atingerea suprafețelor contaminate. Locurile închise și aglomerate sunt medii favorabile transmiterii virusului.

Gripa debutează brusc, după o incubație care durează în jur de 2 zile, cu febră mare (38-40 grade), dureri de cap, dureri la nivelul ochilor, dureri musculare și uneori chiar dureri articulare difuze, frisoane, stare generală alterată și tuse uscată.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anumite categorii de persoane pot dezvolta complicații grave din cauza gripei: pacienții vârstnici, cu diabet, astm bronșic, afecțiuni cardiovasculare, gravidele și copiii.

Copiii mai mici de 5 ani, prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații precum pneumonia, insuficiența respiratorie acută, criza de astm sau sinuzita.

Nașterea prematură și malformațiile congenitale sunt câteva dintre riscurile la care se expune femeia gravidă,  în caz de contractare a gripei.

Pacienții cu boli cardiace sunt mult mai predispuși la o formă severă de gripă, care poate duce la pneumonie, complicații cardiace grave și spitalizare.

Pacienții diagnosticați cu astm bronșic, chiar daca urmează un tratament adecvat, sunt mult mai vulnerabili la complicațiile gripei și pot face pneumonie și crize astmatice.

În cazul persoanelor cu diabet zaharat, gripa poate provoca  pneumonie, complicații grave la nivel cardiac sau neurologic.

Știm că sistemul imunitar slăbește pe măsură ce îmbătrânim, prin scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor. De aceea, persoanele cu varsta de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a dezvolta complicații cum sunt:pneumonia, agravarea bolilor cronice des întâlnite (bolile cardiace, pulmonare și diabetul).

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă măsură de protecție împotriva gripei.

Vaccinul antigripal conține tulpini de virusuri gripale inactivate care, odată injectate în organism, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi specifici împotriva tulpinilor virale conținute. Acești anticorpi vor distruge virusul gripal activ, dacă acesta va pătrunde în organism și vor împiedica instalarea infecției gripale.

Vaccinul protejează împotriva infecției gripale după minimum două săptămâni de la administrare, timp necesar organismului pentru a produce anticorpii. Postvaccinare, imunitatea durează între 6 și 12 luni, titrul de anticorpi scăzând în timp.

În fiecare an, virusul gripal suferă anumite modificări față de anul precedent. Din acest motiv, anual, trebuie preparat un nou vaccin care să conțină tulpinile specifice sezonului care urmează.

OMS stabilește în fiecare an care sunt tulpinile gripale ce vor forma compoziția vaccinului adecvat fiecărei emisfere (nord și sud) iar producătorii respectă această formulă.

În acest moment, OMS recomandă vaccinul antigripal tetravalent, cu 4 tulpini: două subtipuri de tulpina A și două tulpini B.

Interpretarea nomenclaturii virale se face astfel: în exemplul tulpinii A/Victoria/4897/2022 (H1N1) – din structura formulei antigripale din acest sezon – se indică un virus gripal de tip A, izolat prima dată la Victoria în 2022, care are exprimate la suprafață hemaglutinina H1 și neuraminidaza N1 și al cărui număr de identificare este 4897.

Există unele temeri în rândul pacienților privind excipienții din compoziția vaccinurilor antigripale. Consultând literatura de specialitate aflăm că aceste vaccinuri sunt obținute din virus gripal crescut pe ouă de găină, care este apoi inactivat cu formaldehidă. Pentru păstrarea sterilității mediului se folosesc antibiotice (gentamicină sau neomicină). Însă, aceste substanțe sunt eliminate în cursul procesului de purificare.

Chiar dacă vaccinul antigripal este bine tolerat, poate provoca reacții adverse la unele persoane. S-au raportat dureri de cap, dureri musculare, durere și eritem la nivelul locului de injectare, oboseală. Aceste reacții dispar de obicei după 1-2 zile, fără tratament.

Vaccinurile gripale se păstrează la frigider (2-8 grade), în ambalajul lor original, pentru a fi protejate de lumină.

Pentru mai multe informații, vă invit să vă adresați medicilor și farmaciștilor din farmaciile comunitare autorizate pentru a furniza serviciul de vaccinare împotriva gripei sezoniere.

Referințe

https://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_13752_26.02.21.pdf

https://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_14420_05.05.22.pdf

https://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_13227_29.05.20.pdf

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/fluenz-tetra-epar-product-information_ro.pdf

OMS 3262/2022

https://www.despregripa.ro/

https://www.vaccinare-antigripala.ro/