Angio-CT, investigație facilă care pune în lumină starea inimii și a vaselor coronare

Centrul Scanexpert Galați se remarcă în sfera imagisticii medicale și a radiologiei, în regiunea de sud-est a țării, asigurând servicii de înaltă calitate și performanță, dovedindu-se lider în stabilirea diagnosticului corect, sigur și rapid.

Afecțiunile care implică vase de sânge blocate sau îngustate pot duce la atac de cord, angină pectorală, accident vascular cerebral. Pot fi afectate, de asemenea, miocardul, valvele sau ritmul cordului, mai ales atunci când sunt asociați factori de risc cardiovascular, precum hipertensiunea arterială, fumatul, sedetentarismul, obezitatea sau diabetul zaharat.

Arterele coronare aberante (grave) evidențiază tabloul clinic al unei afecțiuni cardiace cu cel mai mare risc de moarte subită și care prezintă, printre indicații, angioplastia.

Angiocoronarografia sau angio-CT reprezintă o investigație imagistică, ce are ca scop diagnosticarea și identificarea unor afecțiuni cardiovasculare, simptomatice sau asimptomatice, precum și evaluarea cardiacă, după o intervenție la nivelul vaselor de sânge coronare.

Angio-CT înseamnă vizualizarea precisă a cordului în imagini tridimensionale și evidențierea vaselor coronare și a zonelor cu risc crescut de stenoză. Informațiile obținute în urma acestei examinări sunt vitale pentru determinarea unui plan terapeutic eficient.

Cui se recomandă efectuarea angio-CT:

  • pacienților care suferă de sindroame coronariene cronice sau celor care resimt dureri toracice atipice, în vederea stabilirii cauzei, dar și pacienților cu vârste cuprinse între 30-40 de ani, care au dureri ocazional în zona toracelui
  • pacienților care au suferit o angioplastie și/sau by-pass, cu scopul monitorizării segmentului de cord revascularizat, debitul cardiac și statusul atrial sau ventricular
  • persoanelor cu modificări la EKG sau cu probă de efort pozitivă
  • pacienților cu afecțiuni cardiovasculare cunoscute, cu un nivel crescut al trigliceridelor
  • fumătorilor

Înainte de administrarea substanței de contrast, se va stabili scorul de calciu (CA scoring), denumit și scor Agatston, care ilustrează densitatea plăcilor ateromatoase de la nivelul vaselor de sânge. Astfel, este evaluat riscul de stenoză, infarct sau tromboză al unui pacient.

Examinările de tip angio-CT nu se concentrează doar asupra vaselor coronare și a cordului. Acestea prezintă indicații și în patologia celorlalte organe, oferind informații esențiale despre starea vaselor de sânge, indiferent de localizare, cât și imagini tridimensionale necesare și de ajutor în cazul în care urmează o intervenție chirurgicală.

Computerul tomograf Siemens Somatom Definition AS dispune de tehnologii inovatoare, capabil să reducă semnificativ doza de raze X. Aceasta poate fi personalizată în funcție de segmentul examinat.

Investigațiile de rutină, de tip CT, disponibile în cadrul centrului Scanexpert Galați includ scanarea craniului (pentru diagnosticul tumorilor – empiem subdural, abces, atrofie; traumatismelor; accidentelor vasculare cerebrale; fistulei LCR; herniilor cerebrale), a regiunii cervicale (patologia infecțioasă, inflamatorie sau tumorală), a toracelui(patologia pleurală sau pulmonară), a abdomenului (cu indicații în procesele inflamatorii, colica renală, anevrismul de aortă abdominală, infecții precum apendicita, afecțiuni ale splinei, ficatului, rinichilor, precum și leziunile post-traumatice ale acestora, diagnosticul durerilor abdominale sau pelvine), a pelvisului (cu indiicații în procese inflamatorii, afecțiuni oncologice, colică renală, anevrism de aortă abdominală, diagnosticul durerilor pelvine, indicații pre și post operatorii), a coloanei vertebrale (cel mai frecvent utilizată pentru evidențierea leziunilor posttraumatice ale coloanei vertebrale) și a articulațiilor.

Clinica Scanexpert Galați conferă încrederea unui diagnostic corect, într-un timp scurt, prin echipa formată din medici dedicați și echipamentul pe care îl pune la dispoziția pacienților.