Prima vizita la medicul stomatolog. Dr. Băltean Alexandru. Medic Specialist Ortodont

E gresit sa credem ca momentul oportun de a duce copilul la un medic stomatolog este atunci cand exista déjà o carie, un proces inflamator sau pozitie incorecta a dintilor. Ideal, ar fi sa aducem copiii pentru un consult la medicul stomatolog pediatru dupa ce erup primii dintisori de lapte, la 8-12 luni: “Cu cat mai devreme, cu atat mai bine”.

Prima vizita la medicul stomatolog pediatru ofera posibilitatea de a depista timpuriu posibilele probleme stomatologice ale copiilor (carioreceptivitatea, dezvoltarea maxilarelor, formarea si numarul mugurilor dintilor permanenti, pozitia frenului limbi etc.) si de a informa parintii despre masurile de preventie si importanta lor.

La fel, prima vizita este momentul cand se stabiliste o relatie intre copil si medic stomatolog, de aceea se recomanda ca aceasta vizita sa nu fie realizata cand este necesar un tratament propriu-zis, in asa mod ca prima experienta sa fie cat mai relaxanta, prietenoasa si confortabila.

Mai tarziu, cand incep sa cada primii dintisori de lapte (6-7 ani), e nevoie de un consult la medicul stomatolog ortodont, in cadrul caruia medicul analizeaza dezvoltarea generala si dentara, modul in care copilul reuseste sa realizeze functiile si depisteaza cauzele care ar impiedica toate aceste procese. Orice dereglare a functiilor sistemului dento-alveolar (respiratie, deglutitie, masticatie, fonatie) poate duce la aparitia unei anomalii de dezvoltare a maxilarelor si a pozitiei dintilor.

Aceste dereglări se corectează cu rezultate bune dacă se intervine la o virsta de 7-8 ani, printr-o abordare interdisciplinara si tratament complex cu aparate functionale care ghideaza cresterea si corecteaza functia.  Ortodonția nu inseamna doar aparat dentar (brackets)! Cu ajutorul acestor aparate, de-obicei se tratează doar consecințele unor probeleme, nu și cauza în sine.

Conform Academiei Americane de Stomatologie, cel mai bun tratament al problemelor dentare este preventia inca din copilarie, de aceea recomandam prezentarea la timp la un medic stomatolog pediatru, ortodont si respectarea indicatiilor primite.