Investigația RMN cu protocol dedicat pentru endometrioză cu instilare de gel poate fi efectuată în cadrul centrului Scanexpert Galați

Endometrioza reprezintă o patologie cu manifestări și efecte pe termen lung, în care endometrul, țesutul care căptușește interiorul uterului, se extinde în exteriorul acestuia. Cel mai frecvent țesutul se dezvoltă în zona pelvină, la nivelul trompelor uterine, al ovarelor sau al vaginului, excepție fiind cazurile rare, în care acesta este descoperit la nivelul cavității toracice sau chiar al țesutului muscular.

Tendința de a dezvolta această afecțiune este remarcată în rândul femeilor având vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, care manifestă o durată a ciclului menstrual mai scurtă de 28 de zile, modificarea nivelului de estrogen odată cu înaintarea în vârstă și instalarea menopauzei, anomalii uterine congenitale sau o structură anormală a colului uterin.

Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) cu protocol pentru endometrioză, cu instilare de gel sau fără

În prezent, una dintre cele mai utile și sigure forme de examinare imagistică utilizate în diagnosticul corect de certitudine de endometrioză o reprezintă Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) cu protocol de endometrioză, cu instilare de gel sau fără, investigația fiind adaptată fiecărei paciente în parte, în funcție de localizarea leziunilor suspicionate.

Instilarea de gel intravaginal și intrarectal destinde cavitățile și permite o mai bună vizualizare a pereților și o evaluare a profunzimii infiltrării leziunilor în musculatură. Deși, la centrele de imagistică medicală Scanexpert recomandăm efectuarea acestei proceduri cu instilare de gel, pacientele pot opta și pentru IRM pelvis fără gel.

Care sunt diferențele dintre RMN pelvis și RMN cu protocol de endometrioză dedicat?

Scanarea pelvisului cu protocol dedicat endometriozei poate oferi un aport informațional de peste 90%, spre deosebire RMN clasic, cu sau fără substanță de contrast, în cazul căruia procentul informațiilor obținute scade la 60-70%. Comparativ cu examinarea clasică, RMN-ul cu protocol pentru endometrioză permite analizarea cu acuratețe a compartimentului posterior pelvin, acesta fiind locul de elecție al endometriozei.

Investigația IRM cu instilare de gel poate evidenția focarele de endometrioză care uneori sunt greu de diagnosticat, chiar și prin laparoscopie, atunci când se remarcă prezența unor aderențe sau atunci când acestea sunt localizate subperitoneal. Se recomandă complementar unei examinări ecografice, în urma căreia au fost evidențiate leziuni, întrucât oferă multiple informații despre extensia afecțiunii la organele pelvine. Nu implică expunerea la radiaţii, lucru foarte important pentru persoanele care trebuie să urmeze un plan de screening repetat pentru monitorizare.

Cea mai avantajoasă perioadă pentru efectuarea unui RMN de pelvis cu protocol de endometrioză se referă la intervalul dintre sângerările menstruale, vizibilitatea fiind optimă. Acest lucru nu este posibil în situațiile în care pacientele au sângerări intermenstruale sau menstruații prelungite, însă investigația nu exte contraindicată.

Această investigație imagistică se recomandă mai ales femeilor al căror uter este de dimensiuni mari, sau se apropie de menopauză. Monitorizarea este esențială și în cazul gravidelor, deoarece, aproximativ 2-12% dintre acestea prezintă un fibrom uterin, care poate crește în primele 12 săptămâni de sarcină, cauzând simptomul principal, și anume durerea.

Alte semne de endometrioză pe care le poate evidenția un RMN pelvin includ implanturi peritoneale (creșteri de-a lungul peretelui abdominal), leziuni ale tractului urinar (afectează până la 20% din pacientele cu endometrioză), adeziuni (benzi de țesut conjunctiv dens care conectează structurile pelviene) și leziuni chistice ale ovarelor (endometrioame ovariene: chisturi pline cu sânge și lichid).

Ce implică investigația RMN pelvis cu protocol pentru endometrioză cu instilare de gel?

Cu o zi înainte de examinare, pacientele vor evita alimentele sau băuturile care cauzează balonare. În ziua investigației, cu 3 ore înainte de programare, pacientele nu au voie să mănânce. Pot fi consumate lichide, în afară de cele carbogazoase. De asemenea, în dimineața zilei respective, medicul va recomanda administrarea unei microclisme.

Echipament Siemens Magnetom Avanto 1,5 Tesla

Echipamentul Siemens regăsit în cadrul Scanexpert Galați poate diferenția cu ușurință tumorile cerebrale între ele dar și tumorile cerebrale de leziunile infecțioase, ischemice sau demielinizante, completând informațiile furnizate de IRM-ul convențional, care evaluează tumorile doar din punct de vedere morfologic. Informaţiile furnizate intervin înprezervarea țesuturilor peritumorale sănătoase, reducând astfel incidența leziunilor sechelare post-operatorii. Echipamentul se remarcă prin scurtarea timpilor de scanare, creșterea calităţiiimaginilor și personalizarea  protocoalelor, cu ajutorul antenelor dedicate, pentru toate tipurile de investigații.

La centrele Scanexpert, pacientele beneficiază de întreaga atenție a personalului, pe tot parcursul examinării. Investigația se va efectua sub atenta supraveghere a medicilor urgentiști aflați în colaborare cu Scanexpert: Dr. Luiza Cobzeanu, Dr. Glodeanu Daniela, Dr. Nicoleta Iacob și Dr. Manea Roxana. Tehnicianul radiolog va comunica periodic cu pacienta, iar noi, întreaga echipă, ne dorim ca fiecare persoană ce urmează să fie supusă acestei proceduri să știe că în niciun moment nu va fi singură ori neglijată, întrucât conștientizăm cât de stresantă poate fi percepută o investigație imagistică.