Scorul de calciu coronarian (CA scoring) poate salva vieți. Scanexpert- Excelență în Imagistica Medicală

Afecțiunile inimii și ale vaselor de sânge au un impact major asupra stării generale de sănătate a unui pacient și o evoluție imprevizibilă, punând viața acestuia în pericol. Din acest motiv, în eventualitatea unei boli cardiovasculare, diagnosticarea corectă și precisă prin intermediul investigațiilor este absolut necesară.

Ce reprezintă CA scoring?

Scorul de calciu coronarian sau Scorul Agatston reprezintă o metodă de identificare cu ajutorul tomografiei computerizate a gradului de calcificări depuse pe pereții arterelor coronare. Depozitele de calciu absorb razele X emise de tomograf de până la 10 ori mai mult comparativ cu celelalte țesuturi. Scanarea se desfășoară într-un timp foarte scurt pentru a reduce riscul de apariție a artefactelor date de  pulsațiile cordului. Este cuantifiat astfel gradul de obstrucție coronariană și permisă diagnosticarea unei cardiopatii ischemice. Scorul de calciu poate fi considerat un indicator în ceea ce privește riscul de a suferi un infarct miocardic.

Această investigație se realizează fără administrarea unei substanțe de contrast, fiind non-invazivă, rapidă și cu iradiere minimă.

Indicațiile pentru efectuarea CA scoring se referă la:

  • Monitorizarea pacienților fără simptome evidente, dar cu factori de risc pentru boala coronariană: bărbați peste 40 de ani și femei peste 50 de ani, dislipidemie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, fumat, sedentarism, obezitate
  • Evaluarea pacienților asimptomatici, cu risc familial de boli cardiovasculare
  • Aprecierea necesității unei intervenții chirurgicale privind calcificările valvei aortice
  • Evaluarea evoluției bolii coronariene la pacienții diagnosticați

Ce indică rezultatele Scorului Agatston?

Scor de calciu coronarian 0: la nivelul vaselor de sânge de interes nu sunt vizualizate plăci de aterom, iar riscul de a dezvolta un eveniment coronarian major este minim.

Scor de calciu coronarian 1-10: sunt observate minime calcificări, iar riscul de dezvoltare a unor evenimente cardiovasculare majore este scăzut.

Scor de calciu coronarian 11-100: este diagnosticată boala cardiacă ușoară, iar pacienții prezintă risc moderat de a dezvolta un eveniment coronarian major.

Scor de calciu coronarian 101-400: sunt evidențiate calcificări moderate cu risc crescut de stenoză. Se poate recomanda tratament medicamentos sau chiar o intervenție pentru deblocarea arterelor coronare afectate.

Scor de calciu coronarian peste 400: calcificarea vaselor coronare este majoră, iar riscul de apariție a evenimentelor vasculare majore, în perioada apropiată, foarte crescut.