Senzorii de glicemie (CGM) – Cavalioti Theodora- Elena Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice

   Senzori sunt utilizați pentru monitorizarea continuă a glicemiei pe parcursul unei perioade de timp. Un senzor subțire este inserat sub piele, de obicei în zona abdomenului, dar pot fi montati si la nivelul bratului, coapsei sau fesei, și măsoară nivelul de glucoză din lichidul interstițial (lichidul din țesuturile adiacente celulelor). Datele sunt transmise către un receptor sau un dispozitiv conectat, cum ar fi un smartphone sau o pompă de insulină, și pot fi vizualizate în timp real. CGM-urile oferă informații despre tendințele glicemiei, alarmează utilizatorul în cazul hipoglicemiei sau hiperglicemiei și permit ajustarea terapiei în funcție de aceste informații.

Avantajele utilizării senzorilor de glicemie:

Senzorii de glicemie continuă oferă o imagine mai completă și mai detaliată a nivelului de glucoză din sânge pe parcursul întregii zile, inclusiv pe timpul nopții.
Detectarea tendințelor și alarme: Senzorii de glicemie continuă pot detecta tendințele glicemiei și pot emite avertizări în timp real, astfel încât utilizatorii să poată interveni în mod corespunzător pentru a menține glicemia în limitele normale.
Reducerea necesității de testare invazivă: Senzorii de glicemie continuă reduc frecvența necesară a puncțiilor pentru măsurarea glicemiei, ceea ce poate fi un beneficiu pentru persoanele care necesită măsurători frecvente.

TIME IN RANGE (TIR)

Timpul în care nivelurile de glicemie sunt considerate normale variază, dar în general, glicemia înainte de masă ar trebui să fie între 70-130 mg/dL (3.9-7.2 mmol/L), iar glicemia după masă să fie sub 180 mg/dL (10 mmol/L) la aproximativ 1-2 ore după masă.

“Time in Range” (TIR) se referă la perioada de timp în care nivelurile de glicemie se află într-un anumit interval considerat optim pentru controlul diabetului. În general, TIR se referă la intervalul de 70-180 mg/dL (3.9-10 mmol/L) pentru glicemia măsurată continuu. Acest interval a fost ales deoarece nivelurile sub 70 mg/dL (3.9 mmol/L) pot duce la hipoglicemie, iar nivelurile peste 180 mg/dL (10 mmol/L) pot contribui la hiperglicemie și complicații pe termen lung.

Pentru persoanele cu diabet, monitorizarea TIR este importantă pentru evaluarea calității controlului glicemic. Un TIR mai mare este asociat cu un risc mai scăzut de complicații legate de diabet. Acest concept este mai informativ decât măsurarea doar a nivelurilor de glicemie pre și post-masă, deoarece oferă o imagine mai completă a controlului glicemic pe parcursul întregii zile.

Pentru a urmări TIR-ul, mulți oameni utilizează dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei (CGM) care înregistrează nivelurile de zahăr în sânge la intervale regulate pe parcursul zilei și nopții.

Un TIR bun este asociat cu rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea și managementul diabetului. Cu cât petreceți mai mult timp în acest interval, cu atât riscul de complicații legate de diabet poate fi redus. Monitorizarea TIR-ului poate ajuta atât persoanele cu diabet de tip 1, cât și cele cu diabet de tip 2, să își optimizeze tratamentul și stilul de viață.

Pentru a urmări TIR-ul, puteți utiliza dispozitive precum monitoarele continue de glicemie (CGM), care înregistrează automat nivelurile de glicemie pe parcursul zilei și nopții. Acest lucru oferă o imagine mai detaliată a fluctuațiilor glicemiei și poate ajuta medicul să ajusteze planul de tratament.

Un obiectiv general recomandat pentru “Time in Range” (TIR) este să petreceți aproximativ 70-80% din timpul în intervalul țintă de glicemie, adică între 70 și 180 mg/dL (3.9-10 mmol/L). Cu toate acestea, este important săînțelegeți că obiectivele TIR pot varia în funcție de situația individuală.

De exemplu, persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2 pot avea nevoi diferite în ceea ce privește controlul glicemiei. Obiectivele TIR pot fi ajustate în funcție de vârstă, sănătate generală, prezența altor afecțiuni și stilul de viață. De asemenea, medicul dumneavoastră poate recomanda obiective specifice în funcție de evaluarea clinică a situației dumneavoastră.

În concluzie, conceptul de TIR reprezintă o abordare mai holistică a controlului glicemiei, concentrându-se nu doar pe valorile punctuale, ci și pe perioada de timp în care glicemia rămâne într-un interval optim.