Ecografia sau ultrasonografia – metodă de diagnostic deosebit de utilă, disponibilă în cadrul centrului Scanexpert Galați
Ecografia este o metodă de screening, de explorare imagistică, fără de care diagnosticul multor afecțiuni medicale și chirurgicale ar fi de neconceput. Această metodă este însoțită de o serie de beneficii: rapiditatea obținerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare. Ecografia nu are efecte adverse asupra structurilor anatomice examinate și prezintă limitări doar la nivelul osului, creierului și plămânului, din care pot fi vizualizate doar anumite părți, în cazul acestora fiind recomandate tehnicile imagistice complementare precum RMN sau CT.
Sunt depistate cu succes diverse modificări apărute la nivelul organelor (formațiuni tumorale, suferințe cauzate de tulburări metabolice) sau modificări în funcționalitatea organelor, prin vizualizarea în timp real a acestora, fiind deosebit de utilă în studiul activității cardiace, musculare sau a tubului digestiv.
Ecografia Doppler și patologia vasculară
Metoda Doppler permite depistarea fluxurilor de sânge, precum și studierea acestora, fiind utilă în studierea vascularizației organelor, a formațiunilor tumorale, studierea calității vaselor sangvine și a afectării acestora în cadrul declanșării unor boli sistemice: diabet zaharat, hipercolesterolemii.
Ecograful Siemens Redwood oferă imagini de precizie cu o calitate superioară a culorii la adâncimi mai profunde și o creștere a eficienței, prin reducerea timpilor de examinare.
Ecografia abdominală este principala metodă de a depistaformațiuni maligne sau benigne hepatice, îngroșarea pereților stomacului, intestinului subțire, colonului, formațiuni splenice, mărirea de volum a splinei, etc.
Ecografia pelvină poate stabili cauzele unor dureri abdominale la femei, iar la bărbați poate depista din timp apariția cancerul de prostată.
Ecografia mamară este metoda de elecție pentru depistarea leziunilor în sânii cu structură predominant fibro-glandulară. Aproape 90% din cancere apar după vârsta de 40 ani, dar în ultimii ani s-a constatat o creștere a cancerelor de sân și la pacientele tinere.
Ecografia tiroidiană furnizează informații despre volumul tiroidian, prezența nodulilor sau a chisturilor. Frecvența nodulilor tiroidieni în cadrul populației este de aproximativ 60%, majoritatea nodulilor neprezentând simptome, aceștia fiind descoperiți, întâmplător, la ecografie.
Elastografia și studierea țesuturilor
O altă aplicație a ecografie o reprezintă elastografia, prin care este studiată densitatea unui anumit țesut. Prin intermediul elastografiei, se calculează și se afișează rigiditatea țesuturilor și sunt evidențiate tumorile benigne sau maligne ale țesuturilor. Întrucât, tumorile canceroase sunt mai dure decât țesuturile normale, elastografia își găsește utilitatea în majoritatea cazurilor, pentru stabilirea, de exemplu, a diagnosticului de cancer la sân.
Formațiunile benigne sunt diferențiate de cele maligne, fiind apreciată, de asemenea, și inflamația, cu ajutorul ecografiei cu substanță de contrast
Ecografia cu substanță de contrast constă în injectarea unei substanțe lipsite de efecte adverse și formate din microbule de gaz inert, cu scopul îmbunătățirii vizualizării și evaluării formațiunilor tumorale, a cavităților cardiace sau vaselor mari.
Beneficiile ecografiei ca metodă de investigare imagistică
– Rezultatul este obținut pe loc
– Lipsa radiațiilor
– Investigație nedureroasă
– În cazul tiroidei, pot fi măsurate cu exactitate dimensiunile glandei tiroide, poate fi evaluată structura și vascularizația parenchimului tiroidian, pate fi efectuată biopsia cu ac fin
– Ecografia tiroidei ilustrează cea mai utilizată investigație imagistică pentru vizualizarea glandei tiroidă. Pot fi remarcate prezența nodulilor tiroidieni, a gușei, modificări specifice tiroiditei Hashimoto, sau poate fi realizată o diferențiere între bolile tiroidiene, după vascularizarea țesutului
– În timpul unei ecografii abdominale pot fi depistați calculi biliari sau renali, afecțiuni ale ficatului, tumori
– Ecografia mamară este metoda de screening de primă intenție pentru femeile aflate între vârstele de 20 și 29 de ani
– Ecografia mamară permite explorarea sânilor cu proteze mamare (implanturi)
– Nu prezintă efecte nocive pentru organism, este accesibilă, ieftină, în general nu necesită pregătire specială în prealabil și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie
Centrele Scanexpert reușesc performanța de a îmbina cele mai noi tehnologii din domeniul imagistic, precum și cei mai buni profesioniști din domeniu. Atenția este întotdeauna concentrată asupra sănătății și bunăstării pacientului, investigațiile fiind efectuate într-un ambient plăcut, modern.