Contribuția ortopantomografiei în diagnosticul și tratamentul stomatologic. Doctor în științe medicale Mihailopol Corina; Medic Stomatolog, competențe implantologie

În practica stomatologică, medicul utilizează o gamă de examene radiologice pentru stabilirea diagnosticului, a unui plan de tratament și pentru verificarea tratamentului efectuat.

Ortopantomograma (OPG) sau radiografia panoramică este o imagine radiologică de ansamblu a aparatului dento-maxilar. Aceasta ilustrează relațiile dintre dinți și structuri anatomice esențiale, cum ar fi sinusul maxilar sau canalul mandibular, precum și relațiile ocluzale dintre cele două arcade. Deși nu oferă detalii precise, OPG-ul oferă o imagine generală a situației dentare. Imaginea mărește obiectul cu aproximativ 25-35% și este indicată de medici pentru stabilirea unui diagnostic general corect, care să ghideze planul de tratament. Adesea, în timpul efectuării unei ortopantomograme, pe lângă aspectul urmărit inițial, se pot descoperi și alte situații neprevăzute, cum ar fi: carii recidivante, resturi radiculare sub lucrări dentare, chisturi reziduale, dinți incluși, tumori benigne de mici dimensiuni cu evoluție lentă, parodontite apicale cronice progresive, atrofii osoase severe, precum și leziuni tumorale și inflamatorii ale maxilarelor sau anodonții (absența unor muguri dentari).

Când este indicată realizarea unei OPG?

  1. În cazul tratamentelor protetice complexe (aplicarea de punți dentare, proteze fixe pe implanturi), unde sunt prezente multiple leziuni dento-parodontale, pentru a evalua corect terenul pe care va fi aplicată construcția protetică și a asana complet această zonă.
  2. În ortodonție, ortopantomograma este indispensabilă pentru formularea unui diagnostic ocluzal corect, care va ghida planul de tratament cu aparate dentare mobile sau fixe.
  3. În pedodonție (la copii), pentru a depista anomalii de număr sau poziție ale dinților temporari și permanenți, pentru a identifica cauzele întârzierii apariției unor dinți pe arcade, absența dinților din cauza anodonțiilor, dinți incluși sau patologie dentară apicală și periapicală.
  4. În cazul afectărilor articulației temporo-mandibulare, unilaterale sau bilaterale.

Atunci când nu sunt necesare informații detaliate despre un grup restrâns de dinți, ortopantomograma reprezintă alegerea ideală pentru analiza structurilor dento-parodontale, oferind o imagine de ansamblu și implicând o expunere mai redusă la radiații decât expunerea repetată pentru radiografiile individuale ale fiecărui dinte.

Cum se obține ortopantomograma?

Imaginea este captată electronic de un aparat special conceput, prelucrată pe calculator și apoi printată pe film digital sau oferită pe suport electronic.

Așadar, ortopantomograma constituie un examen complementar util pentru o evaluare corectă a raporturilor stabilite între structurile aparatului dento-maxilar și pentru un diagnostic complex care va ghida tratamentul protetic sau ortodontic conceput de către medicul stomatolog.