Diabetul zaharat și alimentația pot fi și prieteni și dușmani. Interviu cu Conferențiar Doctor Magdalena Moroșanu, Medic primar Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, Medic specialist Medicină internă
1. Diabetul zaharat și alimentația sunt prieteni sau dușmani?
Diabetul zaharat și alimentația pot fi și prieteni și dușmani.
Diabetul zaharat este o tulburare metabolică manifestată prin creșterea glicemiei (o cantitate mai mare de zahăr în sânge) care provine din alimentele pe care le consumăm la fiecare masă. Când depășim porțiile de mâncare, glicemia crește și astfel am putea spune că diabetul și alimentația sunt dușmani.
Diabetul se împrietenește cu alimentația când reușim să respectăm câteva reguli legate de alimentație pe care persoana care descoperă diabetul le va primi de la echipa medicală.
2. Din păcate, dacă până acum spuneam că diabetul și obezitatea sunt boli ale adulților, iată că din ce în ce mai mulți copii se confruntă cu cele două. Care este motivul pentru care are loc acest fenomen?
Cu adevărat diabetul adultului se mai numea în trecut și diabet obez, deoarece 90% din această formă provine din obezitate. Cu anii, obezitatea la copil este din ce în ce mai frecventă și are același mecanism de inducere a diabetului ca și la adult. Această formă de diabet este tot mai frecventă la copilul cu obezitate, îndeosebi la copiii care au o persoană cu diabet în familie. Rolul cel mai important în prevenirea diabetului la copiii cu obezitate revine familiei prin grija asupra alimentației copiilor.
3. Ce părere aveți de slăbirea cu Ozempic?
Multe persoane au apelat la aceste injecții pentru a scăpa de kilogramele în plus, dar care este realitatea medicală? Fac mai mult rău sau nu, având în vedere că sunt tratamente pentru persoane cu diabet?
Ozempic este un medicament utilizat în tratamentul diabetului zaharat tip 2 cu obezitate. Are efect și în scăderea în greutate prin faptul că determină apariția senzației de sațietate mai precoce și astfel persoana consumă mai puțină mâncare. Pe perioada tratamentului, Ozempic produce scăderea în greutate, dar, dacă se întrerupe tratamentul, poate apărea creșterea în greutate prin revenirea la obiceiurile anterioare și, astfel, se aseamănă foarte bine cu dietele/curele de slăbire, adică la întreruperea curei și crescând progresiv cantitățile de mâncare, se reia în greutate.
La persoana cu obezitate și fără diabet, tratamentul cu Ozempic ar putea să determine scăderi ale glicemiei care pot provoca simptome neplăcute: stări de neliniște, palpitații, dureri de cap, foame puternică, amorțeli. Fiecare din aceste simptome se pot manifesta diferit la fiecare persoană.
4. Ce v-a călăuzit în profesia dumneavoastră de-a lungul anilor?
În profesia mea, pe care o iubesc, de-a lungul anilor, mi-a fost călăuză dorința de cunoaștere a fenomenelor care se petrec în organismul uman; întotdeauna am crezut în dovezile științifice și cred că cel mai profund sentiment a fost și este iubirea de oameni.