Un alcoolic poate continua viața în abstinență? Interviu cu Lăcrămioara Cojocaru, Psiholog clinician, Iaşi
- Considerați că alcoolismul este o boală?
Se știe din literatura de specialitate, studiile o spun deja, că alcoolismul este o boală. Unele studii arată chiar că are o susținere ereditară pe de o parte, iar, pe de altă parte, influența mediului reprezintă – de asemenea – un factor important.
- In cazul dependenței, sugerați perioade de consum mai rar, controlat sau abstinență totală ?
Până acum câțiva ani în urmă, recomandarea era de întrerupere totală, susținută – bineînțeles – de asistență medical, întrucât sevrajul alcoolic poate fi, uneori, letal. În ultimii ani s-a optat pentru o reducere gradată a consumului.
- Când o persoană apelează la terapia cu dvs., aceasta conștientizează faptul că are o problemă cu dependența de ….?
Uneori, da și vine singur, alteori, nu, când vine însoțiț de un membru al familiei sau chiar de întreaga familie. Primul pas este conștientizarea problemei. Totuși, unele abordări recente spun că uneori este bine să vină la terapie, chiar dacă nu conștientizează, întrucât acest lucru se poate obține pe parcursul intevenției.
- Persoanele care solicită terapie o fac din motive personale – conștiente că au o problemă – sau sunt trimise/sfătuite/forțate de alte persoane să vă contacteze?
De cele mai multe ori, mai ales în ultimele stadii ale alcoolismului, ei vin însoțiți de membri ai familiei, cărora le este dificil să mai trăiască cu aceștia. Foarte rar, vin trimiși de șefii locului de muncă, în special atunci când lucrează în instituții cu regim specific, cum ar fi Poliția, de exemplu.
- Considerați că, după terapia cu dvs., un alcoolic poate continua viața in abstinență?
Ar fi un obiectiv irealist, pentru mine ca terapeut, să cred că după o terapie cu mine sau cu altcineva, pacientul va fi abstinent pentru totdeauna. Pot doar spera că el va continua programul de reabilitare și că va solicita ajutor cât mai rapid în cazul recăderilor.
- În cazul in care dependența nu este constientizata, ce terapie sugerați sa fie aplicata persoanei cu adictie: rarirea perioadelor de consum, consum controlat sau abstinență totală ?
Pentru început, intervenția își propune conștientizarea problemei, apoi reducerea gradată a consumului, însoțite de ajutor de specialitate. În intervenție este inclusă și terapia de grup AA, astfel încât, la un moment dat, pacientul să ajungă la abstinență totală.
- Exprimat în procente câte persoane consiliate de dvs. au conștientizat adicția pe care o au și au luat măsuri de tratare și prevenție a reapariției a acesteia?
Probabil că mai mult de 80% dintre pacienții mei au conștientizat că au probleme cu alcoolul. Procentul acelora care au luat măsuri scade spre 50%, iar al acelora care au reușit se rezumă undeva la 20%. Dintre aceștia, 10% recidivează cu ocazia recăderilor.
- Ce ne puteți spune despre terapia medicamentoasă în cazul intoxicației cu etanol?
Este foarte important în cazul sevrajului și al tulburărilor post-adictive, cum sunt depresia și anxietatea alcoolicului. Lipsa medicației poate duce, în cazuri particulare, la tulburări grave de ordin psihiatric, ajungându-se până la demență sau tulburări organice de personalitate, care – din păcate – sunt ireversibile.
- Anxioliticile sunt recomandate în dependență? Pe ce perioadă?
Anxioliticile, ca și antidepresivele sunt recomandate, iar durata tratamentului este stabilită doar de psihiatru, în funcție de gradul de afectare al persoanei, vârstă și particularitățile psihice și organice. Durata este și ea diferită, de la persoană la persoană și poate varia de la 3 luni până către un an.
- Care sunt simptomele alcoolismului, din punct de vedere comportamental?
În funcție de gradul de intoxicare și faza în care se află persoana, manifestările comportamentale pot varia de la comportamentele cunoscute: mers dificil, împleticit, probleme de vorbire, privire tulbure, viteză de reacție diminuată, nervozitate, iritabilitate etc., până la violență, gelozie patologică sau sindrom Korsakov – care se știe că ilustrează amnezia alcoolicului.
- Ce laturi ale ființei umane sunt afectate de alcoolism?
Alcoolismul afectează întreaga ființă umană, pe toate palierele posibile: cel al sănătății, în primul rând, apoi familial, relațional, profesional, și, în cele din urmă, social, întrucât persoana alcoolică își pierde respectul tuturor.
- Considerați că în secțiile de psihiatrie se tratează boala sau simptome?
În secțiile de psihiatrie se tratează atât boala, cât și simptomele. Din fericire, în prezent, psihiatrii au înțeles destul de repede că terapia psihologică reprezintă un instrument foarte puternic, asociat cu tratamentul medicamentos și recurg destul de des la acesta. De altfel, mulți dintre cei tineri, au și această calificare de psihoterapeut.
- Sunteți de acord să promovați principiile AA ca o alternativă pentru un dependent de alcool etc., dacă simțiți că terapia promovată de dvs. nu dă suficiente rezultate?
Nu numai că sunt de acord, dar este obligatoriu. Se știe deja că – singură – terapia unu la unu nu este suficientă, fiind limitată de relația terapeutică (un pacient alcoolic aflat în terapie cu un psihoterapeut care nu a băut niciodată, nu se va simți înțeles).
- Sunteți de acord să participați la o întâlnire a unui grup AA?
Sigur că da, de fapt, chiar îmi doresc acest lucru, sunt sigură că pentru mine ar fi o oportunitate minunată de învățare.
A raspuns la intrebari:
Lacramioara Cojocaru,
Psiholog clinician, Iasi