Beneficiile propolisului

Propolisul este o substanță rășinoasă pe care albinele o creează amestecând saliva cu ceara de albine, împreună cu compuși din diverse plante și copaci. Albinele îl folosesc pentru a sigila golurile din stup pentru a-l feri de intruși. Propolisul are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și poate proteja albinele de agenții patogeni.

Substanțele care alcătuiesc propolisul pot fi complexe. Oamenii de știință au identificat în propolis peste 300 de compuși separați. Compoziția exactă poate depinde de locația stupului.

Ca orientare generală, propolisul constă de obicei din: rășini de copaci și legume: 50%, ceara de albine: 30%, polen: 5%, uleiuri esențiale și aromatice: 10%. Propolisul conține, de asemenea, polifenoli, cum ar fi flavonoidele, care sunt un tip de antioxidant.

Unele studii sugerează că poate avea proprietăți ene, antifungice, antivirale, antiinflamatoare, antioxidante. Unele dintre substanțele prezente în propolis pot avea, de asemenea, proprietăți anticancerigene.

Proprietățile propolisului

Cercetările moderne sugerează că propolisul poate fi util pentru: răni minore, igienă orală, inflamaţie
leziuni. Propolisul și mierea sunt, de asemenea, antibacteriene, ceea ce le poate face utile ca ingrediente în produsele de îngrijire dentară. Antioxidanții din propolis pot acționa pentru a reduce inflamația, cum ar fi inflamația cauzată de artrită.

Studii de laborator sugerează că compușii din propolis pot inhiba creșterea celulelor canceroase sau pot induce moartea celulelor în celulele canceroase. Unele teste in vivo au arătat că flavonoidele din propolis pot inhiba dezvoltarea cancerului oral, al plămânului, al pielii, al sânului și multe altele.

Studiile anterioare de laborator au arătat că propolisul prezintă activitate antivirală împotriva altor tipuri de virus, inclusiv: rinovirusuri, gripa (gripa), virus respirator sincițial.

Propolisul pare, de asemenea, să stimuleze sistemul imunitar. Din aceste motive, cercetătorii sugerează că propolisul poate ajuta la prevenirea infecției cu SARS-CoV-2.

Cum se folosește propolisul

Oamenii pot folosi propolisul în mai multe moduri, inclusiv: ca supliment oral, diluat în apă ca apă de gură, local pe piele.
Înainte de a utiliza propolis, cel mai bine este să solicitați sfatul unui medic pentru a verifica dacă va fi sigur pentru o persoană să o folosească.

Citește mai multe articole din categoria alimentație aici!