Diferite tipuri de cancer declanșate de obezitate

Tipuri de cancere declanșate de obezitate

A fi supraponderal sau a avea obezitate crește riscul de cancer. S-ar putea să fiți surprinși să aflați că supraponderalitatea sau obezitatea sunt legate de un risc mai mare de a face 13 tipuri diferite ale acestei boli. Acestea reprezintă 40% din toate tipurile de cancer diagnosticate în Statele Unite în fiecare an.

Ce este obezitatea?

Greutatea care este mai mare decât cea considerată o greutate sănătoasă pentru o anumită înălțime se numește supraponderalitate sau obezitate.

Indicele de masă corporală (IMC) este utilizat ca instrument de screening pentru supraponderalitate și obezitate. Pentru adulți, o persoană cu un IMC între 25,0 și 29,9 este considerată supraponderală. O persoană cu un IMC de 30,0 sau mai mare are obezitate.

Pentru copii și adolescenți, IMC este calculat în același mod, dar interpretat într-un mod diferit. IMC pentru copii este adesea comparat cu IMC mediu al altor copii din aceeași gamă de vârstă.

Care sunt cancerele legate de obezitate?

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt legate de un risc mai mare de a face 13 tipuri de cancer. Aceste tipuri de cancer includ: Adenocarcinomul esofagului, Sân (la femeile care au trecut prin menopauză), Colon și rect, Uter, Vezica biliara, Stomacul superior, Rinichi, Ficat, Ovare, Pancreas, Glanda tiroida, Meningiom (un tip de cancer cerebral), Mielom multiplu.

Cum poate obezitatea să provoace cancer?

Excesul de greutate și obezitatea pot provoca modificări în organism care ajută la conducerea la cancer. Aceste modificări pot include inflamații de lungă durată și niveluri mai ridicate decât cele normale de insulină, factor de creștere asemănător insulinei și hormoni sexuali.

Cancerul de sân după menopauză este cel mai frecvent cancer asociat obezității în rândul femeilor. Cancerul colorectal este cel mai frecvent cancer asociat obezității în rândul bărbaților.

Mai mult de 90% din noile tipuri de cancer legate de obezitate apar la bărbați și femei cu vârsta de 50 de ani sau mai mult.

Cum îmi pot reduce riscul?

Puteți obține o greutate sănătoasă, alegând stiluri de viață sănătoase. Vă puteți reduce riscul de cancer legat de obezitate urmând un plan de alimentație sănătoasă și desfășurând activitate fizică regulată.

Citește mai multe articole despre diferite tipuri de cancer aici!