Componentele bioactive ale roșiilor

Consumul regulat de tomate este asociat cu un risc mai scăzut de afecțiuni cardiovasculare, de mai multe tipuri de cancere si de inflamație datorită interacțiunii fitonutrienților cu traseele metabolice în relație cu raspunsul inflamator si stresul oxidativ.

 

Componentele bioactive ale roșiilor sunt:

 

Carotenii reprezentați de: licopenul, betacarotenul, luteina, vitamina E, vitamina C.

Licopenul are rol în controlul stresului oxidativ si a inflamației.

Betacarotenul previne distrugerile fotooxidative, inhibă ateroscleroza si previne infarctul miocardic.

Luteina are rol în sănătatea vederii și în îmbunătățirea simptomelor ARMD( afecțiune degenerativă oculară, care provoacă încetoșarea vederii). Aceasta protejează  împotriva bolilor cardiace, creste rezistența ADN-ului împotriva deteriorării endogene.

 

Vitamina E inhibă peroxidarea lipidelor si afecțiunilor cardiovasculare. Aceasta scade riscul de diabet de tip II și cancer de prostată.

Vitamina C inhibă oxidarea LDL-ului si adeziunea monocitelor. Aceasta scade și colesterolul total.

 

Folații au rol în prevenirea anemiei megaloblastice la femeile însărcinate și  reglează creșterea fetală. Aceștia controlează metabolismul homocisteinei și reduce rata defectelor de tip neural.

 

Componenții fenolici

 

Componenții fenolici sunt reprezentați de: flavonoide, acizii fenolici, taninii.

Flavonoidele îmbunătățesc activitatea antiinflamatorie, scade inflamația TNFα-indusă. Acestea, de asemenea, scad riscul de cancer gastric.

Acizii fenolici protejează împotriva oxidării ADN-ului si are activitate anti-tumorală asupra carcinozei colonului.

Taninii inhină procesul de adipogeneză și au acțiune antivirală, anticarcinogenă si pro-cardiovasculară

 

Consumul crescut de roșii poate scadea colesterolul LDL și poate creste rezistența acestuia la oxidare. Dr. Burton-Freeman într-unul din studii a raportat o atenuare a stresului oxidativ lipemiant postprandial (după-masă)  și totodată scăderea răspunsului inflamator. Un rol important al roșiilor îl joacă conservarea stabilității ADN-ului. Consumul zilnic reduce în mod semnificativ alterarea ADN-ului îm limfocitele predispuse la stres oxidativ.