Cum interpretăm analizele sângelui

Cele mai uzual recomandate analize ale sângelui sunt cele care determină nivelul de colesterol

Cele mai uzual recomandate analize ale sângelui sunt cele care determină nivelul de colesterol, trigliceridele şi glicemia. Analizele hematologice sunt efectuate pentru a permite stabilirea unui diagnostic sau pentru a urmări evoluţia anumitor boli. Rezultatul unei analize trebuie evaluat în funcţie de vârsta şi sexul persoanei investigate medical, dar şi în funcţie de anumite contexte: sarcină, tabagism, administrarea unui tratament.

Colesterolul este cantitatea de grăsime din sânge. Măsurarea colesterolului este suficientă pentru un control de bază. Pentru o analiză mai amănunţită, se vor doza substanţele care transportă colesterolul în sânge: HDL, care corespunde colesterolului „bun”, respectiv LDL, colesterolul „rău”. Colesterolul rău se depune pe peretele arterelor sangvine ceea ce duce la apariţia unui număr mare de afecţiuni.


Colesterol ridicat: risc mare de a suferi de boli cardio-vasculare
Colesterol scăzut: o valoare scazută indică o tulburare hormonală sau semnul malnutriţiei
Valoarea normală a colesterolului total: limita inferioară este de 2 g/l

Ca şi colesterolul, trigliceridele sunt o formă de grăsime din sânge care joacă un rol important în furnizarea de energie. Acestea sunt stocate de celulele specializate, adipocite, care formează ţesuturile adipoase. În funcţie de nivelul de trigliceride se face evaluarea asupra riscului de boli cardiovasculare. În cantitate normală, trigliceridele ajută organismul să se menţină în formă.


Nivel ridicat: primul semn care prevesteşte riscul unei boli cardiovasculare. Analiza trebuie să ţină cont că nivelul poate fi ridicat în caz de consum excesiv de zahăr, tutun sau alcool. De asemenea, un nivel crescut de trigliceride au persoanele obeze, diabetice sau femeile care iau pastile anticoncepţionale
Valoare normală: mai mică de 1,60 g/l

Glicemia reprezintă nivelul de zahăr din sânge. Pentru un rezultat corect, recoltarea de sânge se face dimineaţa, pe stomacul gol. Obiectivul principal la măsurarea glicemiei este de a depista sau supraveghea diabetul.


Nivel scazut: poate indica un supradozaj de medicamente antidiabetice sau riscul de a suferi de hipoglicemie. Această afecţiune se manifestă prin tremurături, slăbiciune a corpului, transpiraţie, chiar pierderea constienţei
Nivel ridicat: dacă nivelul depăşeşte 1,25g/l, înseamnă că suferi de diabet
Valoarea normală a glicemiei: între 0,8 şi 1,25 g/l

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.