Infecţia urinară

Infecţia tractului urinar este o afecţiune care poate apărea atât la copii, cât şi la adulţi, fiind o infecţie bacteriană care afectează rinichii, vezica urinară, ureterele sau uretra. Cele mai dese infecţii sunt cele ale vezicii urinare şi cele ale rinichilor.

Dr. Ion Filip, medic prima urolog subliniază că “la primele simptome ar fi bine ca pacienţii să se prezinte la medic, se fac teste specifice pentru a identifica dacă avem sau nu de-a face cu o infecţie urinară. Doar medicul specialist poate pune acest diagnostic, el va şti dacă este o infecţie urinară sau simptomele pacientului ascund o formă de cancer”.

Cauzele infecţiilor urinare sunt bacteriile care pătrund în uretră şi urcă mai departe în tractul urinar. Până în prezent se pare că bacteriile prezente în intestinul gros sunt cele mai comune surse de infecţie.

“Simptomele cu care se prezintă pacienţii la secţia de Urologie sunt: durere sau arsuri când urinează, nevoia de a urina frecvent, sensibilitate sau senzaţia de greutate în partea de jos a abdomenului, frison şi / sau febră, durere în zona rinichilor, urină tulbure şi urât mirositoare, greaţă şi vărsături”, spune dr. Ion Filip, medic primar urolog.

Tratamentul poate dura de la 3-5 zile până la 1-3 luni, în funcţie de gravitatea infecţiei. În mod obişnuit tratamentul este bazat pe antibiotice, însă există şi ceaiuri ajutătoare sau chiar sucul de lămâie.

Netratată, o infecţie urinară poate recidiva şi poate declanşa şi alte afecţiuni. Dr. Ion Filip ne recomandă: hidratarea adecvată zilnică, igiena locală riguroasă, consumul de fructe şi legume proaspete, creşterea imunităţii la nivelul aparatului urinar şi chiar vaccinarea, dacă este nevoie.

Reporter: Raluca Ardean
Specialist consultat: Dr. Ion Filip, medic primar Urologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.