A venit primăvara… ai grijă de stomacul tău!

Cel mai des întâlnite afecţiuni în această perioadă a anului sunt cele dispeptice, respectiv: boala de reflux gastroesofagian, gastritele şi intestinul iritabil. Simptomele diferă de la o afecţiune la alta, însă linia generală este dată de un disconfort gastric pentru care pacientul se adresează medicului de familie. Acesta este cel care recomandă mai departe un consult de specialitate la gastroenterolog.

Dr. Botezatu, medic primar gastroenterolog precizează că „gastritele sunt afecţiuni infamatorii ale stomacului, a căror etiologie este dată în proporţii de 80% de infecţie cu un microb care se numeşte Helicobacter Pylori, iar pe locul doi sunt cele de etiologie alcoolică”.

Gastrita este un diagnostic care necesită investigaţie de natură imagistică precum endoscopia şi investigaţia anatomopatologică, nefiind luate în calcul aceste criterii, diagnosticul poate fi exagerat sau eronat. Dr. Botezatu subliniază că tratamentul gastritei este mai dificil şi de durată mai mare decât tratamentul pentru ulcerul gastric, pentru că această boală afectează stomacul difuz. Netratată la timp, o gastrită poate evolua şi poate avea efecte grave asupra stării de sănătate a pacientului. Dacă nu este eradicată infecţia cu Helicobacter pylori se poate ajunge şi la cancer gastric.

Sfatul gastroenterologului: ”Este foarte importantă alimentaţia atât în prevenirea afecţiunilor stomacale, cât şi în tratarea lor. Eliminând alimentele cu potenţial negativ evident că şi tratamentul dă rezultate mult mai repede. Pacientul este propriul bucătar şi ştie că trebuie să evite condimentele, acriturile, alcoolul, prăjelile, tocăturile, crudităţile, fumatul şi băuturile carbonatate.

Redactor: Raluca Ardean

Specialist consultat: Dan Botezatu, doctor în medicină, Medic primar, Şef Secţie Gastroenterologie Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” Galaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.