Oboseala vizuală – o afecţiune din ce în ce mai frecventă!

Stilul de viaţă modern, dar mai ales dezinteresul faţă de metodele minime de relaxare atât pentru ochi, cât şi pentru întreg organismul pot produce la nivelul ochilor o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită – oboseala vizuală! Stimulii vizuali sunt din ce în ce mai mulţi şi agresează diferit organul receptor pe parcursul unei zile. Aşadar, orele multe petrecute în faţa calculatorului, lumina prea slabă sau prea tare, concentrarea excesivă, folosirea în abuz a excitantelor precum cafea, alcool, tutun, nervozitate excesivă etc. pot contribui la apariţia oboselii ochilor. Pe lângă aceastea, însă, există şi cauze medicale: tulburări de secreţie necorectată, miopie supracorectată sau o insuficientă corecţie a hipermetropiei, proasta corecţie a unui astgmatism sau o toleranţă deficitară a corecţiei optice, poziţia incorectă a lentilelor în faţa ochilor, lentile de proastă calitate, tulburări de vedere binoculară etc.

Din cauza suprasolicitării zilnice nu realizăm care sunt semnele pe care chiar organul afectat ni le trimite. Dr. Luminiţa Chiscăneanu subliniază să fim atenţi la „orice senzaţie pe care o percepem ca fiind diferită la nivelul ochilor: greutate a ochilor sau a orbitei, arsuri oculare, clipit frecvent, scăderea acuităţii vizuale după un timp de fixaţie, durere a ochilor sau chiar înapoia acestora, mărirea distanţei minime de vedere clară, înceţoşarea vederii, lăcrimare excesivă, senzaţii de uscăciune, toate acestea asociate cu dureri de cap, ameţeli, oboseală generală.”

Un remediu la îndemână ar fi câteva pauze bine stabilite în cursul programului de lucru. Preţ de zece minute să închidem ochii şi să ii ţinem departe de orice stimul. Schimbarea perioadică a activităţii alternând perioadele de lucru la calculator cu alte activităţi de birou. Cu toate acestea însă, dacă semnele de oboseală vizuală persistă nu întârziaţi consultul oftalmlogic pentru depistarea cauzelor şi tratamentul adecvat!

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Dr. Luminiţa Chiscăneanu, medic primar Oftalmologie, clinica Lenscontact

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.