Atenţionări speciale pentru perioada de caniculă!

Cu toţii ştim deja că iarna nu-i ca vara, însă dincolo de glumă, perioada următoare nu se anunţă a fi prea blândă cu noi, din punct de vedere al temperaturilor ce se vor înregistra. Ca în fiecare an Ministerul Sănătăţii solicită în aceasta perioadă Direcţiilor de Sănătate Publică din toată ţara şi Serviciilor de Urgenţă prespitaliceşti, activarea de măsuri pentru zilele caniculare, astfel iîncât să se poate diminua semnificativ numărul celor care ajung să sufere din cauza temperaturilor ridicate.

Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00. În perioadele caniculare este recomandat consumul zilnic de lichide (aproximativ 2 litri zilnic) fără a aştepta apariţia senzaţiei de sete, de exemplu un pahar de apă la fiecare 20 de minute.

Este recomandat ca în fiecare zi să consumam fructe şi legume proaspete, mai ales cele care au un conţinut bogat de apă cum ar fi: pepenele (galben sau rosu), prune, castraveţi, roşii, cireşe etc. Evitarea consumului de alcool în această perioadă, deoarece favorizează apariţia deshidratării şi diminuează semnificativ capacitatea organismului de a se adapta la temperaturi înalte. De asemenea, este recomandată evitarea băuturilor cu un conţinut ridicat de cofeină sau zahăr, deoarece acestea sunt diuretice.

Tot Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că în această perioadă este bine să purtăm haine lejere din fibre naturale şi in culori deschise, care să reflecte caldura şi nu să o atragă, să folosim pălării de soare şi să ne protejăm ochii de lumina puternică.

Redactor: Raluca Andonie Ardean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.