Colicile bebeluşului

o afecţiune dureroasă, atât pentru părinţi cât şi pentru bebeluşi

Misiunea de a fi părinte este una plină de responsabilităţi şi nu este deloc uşoară. Multe mame pleacă din maternitate cu teama că nu vor şti cum să-şi liniştescă bebeluşul, dacă acesta va plânge sau va da semne că nu se simte confortabil. Una dintre primele afecţiuni cu care se confruntă bebeluşul, dar şi părinţii, sunt colicile abdominale.

Dr. Ginel Baciu, medic primar pediatru şi specialist în gastroenterologie, ne spune că ”aceste colici abdominale sunt tulburări funcţionale ale tubului digestiv, manifestate polimorf la vârste diferite. La sugarul sub 5 luni sunt colicile sugarului mic, a căror etiologie este necunoscută şi implicit terapia este de multe ori nesatisfăcătoare. După această vârstă, ele se manifestă polimorf, sub forma unor crampe asociate cu borborisme, uneori şi cu scaune diareice, la ingestia unor alimente sau în cadrul unor infecţii locale digestive, sau chiar ca răsunet a unor afecţiuni respiratorii sau renale”.

De regulă, colicile abdominale apar atunci când avem de-a face cu un deficit enzimatic, la orice nivel gatrointestinal, sau când avem de-a face cu leziuni inflamatorii importante la nivelul mucoasei intestinale. Cu toate acestea însă, colicele sugarului mic, până la 5 luni, apar aproape la toţi sugarii, indiferent dacă sunt alăptaţi sau alimentaţi artificial. În acest caz medicaţia nu este neapărat o soluţie, un studiu făcut în SUA de ACADEMIA AMERICANĂ DE PEDIATRIE arată că niciun preparat de pe piaţa americană nu este eficient în tratamentul colicelor sugarului mic. Totuşi ceea ce am învăţat de la părinţii noştri, cum ar fi ţinerea sugarului în braţe, strâns la nivelul abdomenului, îi face bine. Se presupune ca lipirea abdomenului bebeluşului de cel al mamei, locul unde bebeluşul a stat vreme de 9 luni, este una dintre cele mai eficiente metode de liniştire a acestor crampe.

Cu toate acestea, dacă bebeluşul plânge mult şi există şi alte semne asociate cum ar fi: scaunele moi, vărsături, lipsa scaunelor sau chiar creşterea în greutate necorespunzătoare, părinţii ar trebui să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau pediatru.

Specialist: Dr. Ginel Baciu, specialist gastroenterologie, director medical Spitalul de Pediatrie ”Sf. Ioan” Galaţi
Redactor: Raluca Andonie Ardean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.