Icterul la nou născuţi

Icterul este o condiţie des întâlnită la nou-născuţi. Se manifestă prin acea culoare galbenă a pielii şi albire a ochilor, ambele cauzate de excesul de bilirubină din sânge. Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei.

În mod normal, bilirubina trece prin ficat şi este eliminată odată cu bila prin intestine. Icterul se produce atunci când bilirubina se formează mai repede decât poate ficatul unui nou-născut să o proceseze.

Motivele pentru care aceasta se întâmplă includ:

  • Nou-născuţii produc mai multă bilirubină decât adulţii, deoarece au mai multe celule roşii în sânge.
  • Ficatul unui nou-născut este încă în curs de dezvoltare şi încă nu este în măsură să elimine bilirubina din sânge.
  • Cantitatea prea mare de bilirubină se resoarbe în intestin, înainte ca bebeluşul să o elimine prin scaun.

În cazuri foarte rare, niveluri ridicate de bilirubină – de obicei mai mari de 25 mg – pot cauza surzenie, forme de paralizie cerebrală, sau alte leziuni ale creierului la unii copii. În cazuri rare, icterul poate indica prezenţa unei alte condiţii medicale, cum ar fi o infecţie a glandei tiroide.

În formele uşoare sau moderate, copilul va reuşi să elimine singur excesul de bilirubină în decurs de 1-2 săptămâni (nefiind necesar un tratament). În cazul unor nivele crescute ale bilirubinei se va practica fototerapia cu lumină albă sau albastră – care creşte oxidarea bilirubinei în compuşi hidrosolubili şi favorizează excreţia ei. Alăptarea încă din primele ore după naştere ajută la eliminarea biluribinei în exces. Colostrul funcţionează ca un laxativ natural care grăbeşte eliminarea bilirubinei prin scaun.

Aşadar, este bine ca nounăscutul să fie alăptat cât mai des pentru a stimula excreţia conţinutului intestinal, deci inclusiv a bilirubinei.

Sursa: www.totuldespremame.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.