Pagina Pacientului

Deși bărbații sunt mai reticenți la ceea ce înseamnă investigații medicale, ei au nevoie de anumite verificări anuale ale sănătății lor, la fel ca și femeile, pentru a preveni și trata la timp eventualele afecțiuni. Importanța acestei acțiuni crește mai ales după vârsta de 50 de ani. Prevenția joacă un rol extrem de important în starea de sănătate a oricărui om și de aceea, grija pentru a descoperi din timp orice problemă de sănătate ar trebui să existe în cazul fiecăruia. Vă prezentăm la rubrica “Pagina Pacientului” cele mai importante analize pe care medicul de familie le propune la un control medical periodic unui pacient de sex masculin, mai ales în jurul vârstei de 50 de ani.

De cele mai multe ori se începe cu tensiunea arterială. Aceasta este cea mai importantă deoarece indică existența unor afecțiuni cardiovasculare. Tensiunea arterială ar trebui verificata anual, începând cu vârsta de 30 de ani, și ar trebui să fie 135/85 mmHg. Nu uitați: unul din cinci adulți suferă de hipertensiune, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în lume!

Colesterolul și trigliceridele trebuie incluse și ele în analizele de rutină. Verificarea colesterolului, atât a celui „bun” – HDL, cât și a celui „rău” – LDL, dar și a trigliceridelor este importantă deoarece avertizează asupra unor posibile probleme cardiovasculare precum și a steatozei hepatice. Cele trei analize de sânge ar trebui făcute la fiecare cinci ani până la 45 de ani și anual după această vârstă.

În cadrul analizelor trebuie investigată și proteina C reactivă. Valoarea acestei proteine este stabilită printr-o analiză de sânge și oferă indicii despre inflamațiile din organism, care pot fi în legătură cu diferite afecțiuni. Cel mai bine este ca testul să fie făcut anual după vârsta de 40 de ani.

Analizele de sânge privitoare la funcționarea glandei tiroide ar trebui făcute prima dată în jurul vârstei de 20 de ani, apoi din cinci în cinci ani până la 60 și apoi anual.

Dintre decesele cauzate de cancer în rândul bărbaților, cele mai multe sunt din pricina celui colorectal. De aceea, este foarte important ca, începând cu vârsta de 50 de ani, o dată la 5-10 ani să fie făcută o colonoscopie. Dacă ai cazuri de cancer colorectal în familie, este recomandat ca aceasta să fie făcută mai des.

Iar PSA-ul, antigenul specific prostatic, trebuie analizat și el periodic. Determinarea antigenului PSA reprezintă metoda de screening pentru cancerul de prostată, împreună cu examenul de prostată. Se face începând cu vârsta de 50 de ani, iar dacă screeningul este normal, se repetă o dată pe an la pacienții asimptomatici. În caz contrar, pacientul va fi urmărit de medicul urolog care va utiliza, eventual, și alte investigații.

Printre recomandările medicului de familie se numără și o hemoleucograma completă. Ea constă în măsurarea numărului de leucocite și eritrocite, precum și în stabilirea concetrației de hemoglobină și hematocrit. Hemoleucograma completă poate furniza diagnostice pentru numeroase boli. Rezultatele pot să reflecte probleme cu volumul sângelui – deshidratare – sau pierderi de sânge. Pot, de asemenea, să indice disfunctionalităţi în producerea ciclul de viaţă şi rata distrugerii celulelor de sânge, precum şi infecţii acute sau cronice şi alergii.

Toate aceste analize, deși importante, sunt deseori amânate de bărbați, indiferent de vârstă. “Nu merg periodic la control, nu am niciun simptom care să-mi dea de gândit că aș avea nevoie de analize, așa că evit vizita la orice medic. Plus că nici timpul nu-mi permite să stau cu orele în sălile de așteptare ale medicilor”, recunoaște Octavian T. Și Mihai A. merge la medic, doar atunci când are nevoie, deși e conștient că nu e cea mai sănătoasă alegere: “Prevenția nu prea există în viețile noastre, noi mergem la medic doar atunci când e neapărat nevoie”. Singurii care se duc periodic la analize și consultații sunt cei trecuți de 60 de ani, care se știu cu diverse afecțiuni. “Medicul meu de familie este deja persoana cu care mă văd cel mai des, în afară de soție. În permanență mă asigur că problemele mele cu inima sunt ținute sub control, așa că vizita la medic este periodică. Și analizele medicale mi le fac an de an”, ne-a declarat Ion M, în vârstă de 67 de ani.

În Galați, sunt mai multe clinici private în care se pot realiza analize medicale. Prețurile sunt diferite și pornesc de la 93,00 de lei la Clinica Total Diagnostic și ajung până la 175 de lei, la Clinica Synevo. La Clinica Sanavita scoateți din buzunar pentru un set de analize 160,5 lei, la Clinica Protest – 150 de lei, iar la Clinica Romar 142 de lei. Urmează Clinicile Sante, Real Medical CFR, Medico Test și Irina cu 139 de lei, 131 de lei, 122 de lei și 121 de lei.

Ciurea Georgiana
reperemedicale@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.