Palpitaţiile

Uneori, simţi că inima ţi se zbate în piept precum o pasăre în colivie. Oare suferi de vreo maladie cardiacă sau sunt doar palpitaţii trecătoare?

Palpitaţiile sunt bătăi ale inimii mult mai rapide şi mai puţin regulate decât de obicei. Ele denotă prezenţa unei tulburari de ritm cardiac, dar pot să însoţească un efort mare, o emoţie sau un bufeu de angoasă. De cele mai multe ori persoanele care au afecţiuni cardiace suferă de palpitaţii, însă nu este o regulă şi chiar şi persoanele sănătoase au astfel de probleme. Palpitaţiile nu apar singure, sunt însoţite de stare de leşin şi transpiraţie.

Cauzele cele mai frecvente ale palpitaţiilor sunt: excese alimentare, un stil alimentar haotic care conţine multe grăsimi, consum exagerat de cafea şi tutun, schimbări hormonale, menopauza, efort fizic ridicat, anemia, febra, depresii care te-au afectat mai mult decât în mod normal, oboseală şi stres peste limita normală.

Dacă factorul declanşator a fost stresul sau anxietatea, ori cafeaua şi/sau fumatul, evident că, pentru a evita apariţia palpitaţiilor, e suficient să nu mai bei atâta cafea, să-ncerci s-o laşi mai moale cu tutunul şi, mai ales, să minimizezi stresul şi anxietatea.

Dar ce faci când simţi nu ai niciun control asupra bătăilor inimii tale? Nu trebuie să mai stai pe gânduri. Cheamă medicul imediat dacă tu sau o altă persoană a leşinat sau dă semne că îşi pierde starea de conştienţă. Alte semne de alarmă sunt: scurtarea respiraţiei, dureri în piept, transpiraţii, ameţeli şi vedere înceţoşată. Ele pot anunţa o tulburare de ritm cardiac cu potenţial periculos ori chiar să prevestească un infarct.

Specialist: Dr. Lucica Grigorică
Medic Primar Cardiologie, Doctor în Ştiinţe Medicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.