Conjunctivita alergică – cum o gestionăm?

Coonjuctivita alergică este manifestarea reacției alergice la nivelul mucoasei oculare, inflamații de natură alergică ale conjunctivei. Afecțiunile alergice sunt generate de reactivitatea exagerată a sistemul imun în raport cu expunerea
la antigeni din mediul înconjurator: polenuri, mucegaiuri, acarieni şi păr provenind de la animalele de casă.

Contactul mucoasei conjunctive cu aceste elemente poate genera congestie, lăcrimare şi prurit al ochilor. În această afecțiune, conjunctiva devine roșie și apare o secreție nu foarte abundentă. Se mai întâlnește și edemul ocular (pleoape umflate), înroșirea marginilor pleoapelor. Persoanele care poartă lentile de contact ar putea observa că nu le mai suportă sau că le manevrează destul de greu.

Afecţiunea nu slăbeşte acuitatea vizuală, însă se recomandă evitarea lentilelor, schimbarea lor mai frecventă sau utilizarea lentilelor de unică folosinţă. De asemenea, oftalmologul vă va prescrie picături pentru ameliorarea simptomelor.

Iar pentru a grăbi vindecarea, nu vă atingeţi sau frecaţi ochii, mai ales cu mâinile murdare, spălaţi feţele de pernă la temperaturi înalte pentru a elimina alergenii şi nu folosiţi cosmetice împrumutate chiar dacă afecţiunea nu este contagioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.