Cum îmi aleg medicul dentist?

Fără îndoială, alegerea unui medic dentist bun este o chestiune destul de dificilă. De ce? Simplu: pentru că rezultatele muncii noastre de cele mai multe ori nu se văd imediat, ci în timp. Nu există reţeta perfectă pentru alegerea unui medic stomatolog bun, dar există indicii. Nu există garanţii, există poate doar şanse mai mari.

Lucruri de care ar trebui ţinut cont:

  • Timpul de şedere în sala de aşteptare trebuie să fie scurt, iar sala de aşteptare nu trebuie să geamă de pacienţi. Medicul îţi respectă programarea la ora stabilită, îţi respectă timpul TĂU şi se respectă pe sine printr-o organizare şi timp suficient dedicat fiecărui pacient, în aşa fel încât serviciul oferit să fie de calitate, atât la nivel profesional cât şi de relaţionare umană medic-pacient. Sunt pacienţi care cred că dacă sala de aşteptare nu este plină ochi medicul respectiv nu este bun. Total greşit.
  • Timpul pe care medicul îl acordă pentru a vă explica cum se foloseşte aţa dentară, apa de gură, periajul corect, duşul bucal. Degeaba medicul pune o plombă perfectă dacă pacientul în continuare nu se spală corect pe dinţi şi nu este învăţat să evite eventuale probleme dentare pe viitor.
  • Igiena din cabinet. Din păcate, un pacient nu are cum să verifice dacă sterilizarea s-a făcut cum trebuie, dacă se respectă măsurile de prevenire a infecţiei încrucişate. Dar poate să vadă aspectul general al cabinetului (curăţenia din cabinet, ţinuta îngrijită a personalului), minimele măsuri de protecţie (mănuşi noi la fiecare pacient, truse sterile sigilate), pungile să fie desfăcute în faţa pacientului.
  • Confortul la dentist. Sunt puţini pacienţi cărora nu le este frică de dentist. Nu toţi, dar o mare parte din pacienţi au frică datorită unor intervenţii traumatizante din trecut. Astăzi când avem acces la anestezice eficiente şi metode nedureroase de tratament pacientul constată cu surprindere că medicul are „mâna uşoară”
  • Tratamentul făcut trebuie să fie de durată. O plombă bine pusă nu pică după câteva zile sau ore. Din păcate, acesta e un lucru pe care pacientul nu are cum să-l afle înainte de tratament, doar dacă medicul respectiv i-a fost recomandat de alţi pacienţi care se tratează acolo de mai mulţi ani şi sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute pe termen lung. Mai există şi o intuiţie care îl face să simtă dacă medicul se potriveşte cu el şi îi inspiră un sentiment de siguranţă.

Vă dorim succes în căutarea danturii perfecte şi sănătoase alături de medicul dentist pe care l-aţi ales.

Dr. Valeriu BIVOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.