Rolul kinetoterapiei în recuperarea aparatului respirator

Drd. Gheorghe Cercaev, prof.  C.F.M., principal, kinetoterapeutîn cadrul Cabinetului de kinetoterapie din incinta Complexului “Ultimul leu”

Respirația este un fenomen vital. Respirația corectă este o cale eficientă de înlăturare a cauzelor care provoacă îmbolnăvirea, deoarece ea acționează nu numai asupra unui organ, ci asupra întregului organism. Recuperarea realizată prin gimnastica respiratorie urmărește folosirea rațională a întregii musculaturi implicate în actul respirator, în vederea măririi capacității vitale și asigurării unei ventilații pulmonare optime. Gimnastica respiratorie vizează în principal educarea/reeducarea respirației prin metode și mijloace specifice, îmbunătățirea funcției respiratorii precum și prevenirea, corectarea și tratarea unor afecțiuni ale aparatului respirator în special și ale organismului în general.

La cabinetul nostru, procesul recuperator kinetic este individualizat, continuu, gradat și prezintă o gamă variată de metode si mijloace. Exercițiile de respirație statică sau dinamică rezolvă atît obiectivul respirator cât și funcționarea altor organe afectate de diminuarea funcției respiratorii. Eficiența gimnasticii respiratorii se face pe parcurs și ulterior prin aprecierea indicilor subiectivi (furnizați de pacient) și obiectivi (prin examene de specialitate).

Gimnastica respiratorie se poate aplica în afecțiuni pleurale, bronșită cronică, astm bronșic, emfizem pulmonar, chirurgie toracică, bronșiectazie, tuberculoză pulmonară, pneumotorax, tulburări de vorbire etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.