Să înțelegem rezultatele medicale ale analizelor de colesterol

Medicul dvs. vă poate trimite să faceți teste de colesterol, fie ca parte a unui control standard, fie pentru că suspectează că sunteți în pericol pentru dezvoltarea bolilor de inimă. Dar știți ce înseamnă rezultatele analizelor de colesterol? Citiți mai departe pentru a afla cum să interpretați numerele care apar pe rezultatele analizelor medicale.

De ce aveți nevoie de un test pentru colesterol?

Colesterolul este o substanță grasă produsă de ficat, însă puteți avea prea mult colesterol în organism ca urmare a alimentelor de origine animală pe care le consumați. Dacă aveți prea mult colesterol în corpul dvs., acesta se poate acumula în pereții arterelor dvs. (ca “placa”) și, eventual, se poate întări. Acest proces, numit ateroscleroză, îngustează de fapt arterele, ceea ce face ca sângele să circule mai greu prin vase artrere.

Din păcate, colesterolul ridicat nu provoacă simptome. În stadiile ulterioare de ateroscleroză, totuși, puteți suferi angină pectorală – durere toracică severă din cauza lipsei fluxului sanguin către inimă. Dacă o arteră este blocată total, rezultă un atac de cord. Un test de rutină de colesterol din sânge este o modalitate mult mai bună de a afla care este nivelul colesterolului.

Ce înseamnă măsurarea colesterolului?

În plus față de măsurarea colesterolului total din sânge, testul standard de colesterol măsoară trei tipuri specifice de grăsimi:

Lipoproteine cu densitate scazută (LDL). Acesta este “colesterolul rău”, principala cauză a creșterii plăcii, care va crește riscul de apariție a bolilor de inimă. În general, cu cât este mai mic numărul, cu atât mai bine. Dar colesterolul LDL este doar o parte dintr-o ecuație mai mare care măsoară riscul unei persoane de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

De ani de zile, orientările s-au axat pe numerele țintă specifice pe care indivizii le-ar putea realiza pentru a-și reduce riscul. Cele mai recente linii directoare se concentrează asupra riscului general al unei persoane și, pe baza acestui risc, recomandă un anumit procent de reducere a LDL ca parte a strategiei de prevenire a problemelor grave de inimă și vasculare.

Lipoproteine cu densitate mare (HDL). Acesta este “colesterolul bun”. Transportă colesterolul rău de la sânge la ficat, unde este excretat de organism. HDL-ul dvs. este o altă parte a ecuației care identifică riscul unui eveniment cardiovascular. În general, cu cât numarul este mai mare cu atât mai bine, deși, ca și în cazul LDL, accentul s-a mutat de la numere țintă specifice la strategii de reducere a riscului global.

Trigliceridele. Un alt tip de grăsime din sânge, trigliceridele sunt, de asemenea, legate de bolile de inimă. Ele sunt stocate în celulele adipoase din organism.

Ce înseamnă numerele din analiza de colesterol?

Dacă aveți un profil de lipoproteine, este important să examinati toate numerele de la testul de colesterol, nu doar numărul total de colesterol. Aceasta deoarece nivelurile de LDL și HDL sunt doi indicatori primari ai bolilor cardiace potențiale. Utilizați informațiile de mai jos pentru a interpreta rezultatele (cu ajutorul medicului dumneavoastră, desigur). Acest lucru vă va ajuta să obțineți o idee mai bună despre riscul dumneavoastră pentru bolile de inimă.

Nivel total de colesterol din sânge:

Risc ridicat: 240 mg / dl și mai mult
Limita superioară a riscului la limită: 200-239 mg / dl
De dorit: Mai puțin de 200 mg / dl

Nivelurile LDL colesterol LDL:

190 mg/dl și mai sus reprezintă un risc ridicat pentru boli de inimă și este un indicator puternic că individul poate beneficia de tratament intensiv, inclusiv modificări ale stilului de viață, dietă și terapie cu statine pentru reducerea acestui risc.

Pentru nivelurile LDL care sunt egale sau mai mici de 189 mg/dl, liniile directoare recomandă strategii pentru scăderea LDL cu 30% până la 50%, în funcție de alți factori de risc care vă pot afecta sănătatea inimii și a vaselor de sânge.

Nivelurile de  colesterol HDL:

Risc ridicat: Mai puțin de 40 mg/dl

Nivelurile de trigliceride:

Risc foarte mare: 500 mg/dl și mai mult
Risc ridicat: 200-499 mg/dl
Limita superioară a riscului la limită: 150-199 mg/dl
Normal: Mai puțin de 150 mg/dl

După examinarea rezultatelor medicale pentru analizele de sânge, medicul va lua în considerare și alți factori de risc pe care îi puteți avea pentru boli de inimă, inclusiv: istoricul familiei dvs., vârsta, greutate corporală, sex, dacă sunteți la cură de slabire, tensiunea arterială și dacă sunteți sau nu sunteți tratați pentru hipertensiune arterială, nivelul de activitate, istoricul diabetului zaharat și starea fumatului, dacă este cazul.

Cât de des ar trebui să faceți o analiză de colesterol?

Recomandările generale ale specialiștilor în domeniul colesterolului recomandă adultilor cu vârsta de 20 de ani sau mai mult să efectueze un test de colesterol la fiecare cinci ani. Persoanele care prezintă risc de atac de cord ar putea fi nevoite să fie verificate mai des.

În centrele medicale MedicoTest din Brăila și Galați puteti efectua toate analizele de laborator necesare, având totodată siguranța calității testelor și prețuri accesibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.