Necesitatea investigațiilor radiologice digitale în medicina dentară modernă

Medicina dentară modernă se bazeaza pe investigații radiologice digitale 2D sau 3D, realizate cu ajutorul echipamentelor digitale moderne, ce utilizează doze reduse de radiații.
De ce este necesara investigația radiologică?
Deoarece dinții prezintă particularități anatomice specifice fiecărui pacient și sunt înconjurați de structuri anatomice variabile: oase, mușchi, ligamente, vase de sânge, nervi, medicii dentiști au nevoie de aceste investigații radiologice indispensabile stabilirii unui diagnostic corect și a unui plan de tratament de succes.
Este absolut necesar să fac investigații radiologice? Am mai efectuat tratamente fără radiografii.
Da, este absolut necesar ca medicul dumneavoastră dentist să știe ce are de tratat și să nu lucreze „legat la ochi”. Cred că nici dumneavoastră nu doriți ca el sa „ghicească” sau doar să „bănuiască” diagnosticul. Este necesară investigația radiologică digitală, pentru ca medicul dentist să poată urmări evoluția tratamentelor și starea dinților dumneavoastră de-a lungul anilor. Din acest motiv vă recomandăm să mergeți regulat, la interval de 6 luni pentru consultație periodică și igienizare profesională la medicul dumneavoastră dentist. Medicii au obligația să atașeze la fișa pacientului investigația radiologică care a stat la baza diagnosticului dar și radiografia de control care certifică corectitudinea tratamentelor. În ultimul timp tomografiile dentare 3D sunt tot mai utilizate pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor dentare și sunt indispensabile tratamentelor corecte în endodonție, implantologie, chirurgie, parodontologie, ortodonție, etc.

Este riscantă doza de radiații primită la investigațiile radiologice?

Radiațiile se află peste tot în mediul natural. Mediul în care trăim, apa, aerul, alimentele, propriul organism, dormitul alături de o persoană, călătoriile, toate ne expun mai mult sau mai puțin la o doză de radiații. Utilizând investigațiile radiologice digitale, cantitatea radiațiilor primite este nesemnificativă în comparație cu valoarea informațiilor obținute, date indispensabile unui diagnostic corect, ce asigură succesul tratamentelor, dar mai ales elimină riscurile și complicațiile tratamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.