Ce este serotonina pentru organismul uman?

CE ESTE SEROTONINA?
Serotonina este un alt „hormon al fericirii”, pe lângă endorfină; ea este substanța ce se ocupă, în principal, de transmiterea semnalelor între neuroni (deci de o bună funcționare a creierului, a transmiterii stimulilor, etc), de starea de buna dispoziție, de reglarea somnului, ajută la reglarea tensiunii arteriale și a funcțiilor motorii.

CONSECINȚELE DEZECHILIBRULUI NIVELULUI DE SEROTONINA
În general, un nivel scăzut de serotonina angrenează unele modificări hormonale, care ajung să dea persoanei respective o stare de tulburare, neliniște, depresie, anxietate, tulburări de somn. Pe de altă parte, un nivel mare de serotonină duce la o stare de dispoziție foarte bună, în care persoana respectivă să pară chiar că se comporta „ciudat”.

MODALITĂȚI DE OBȚINERE ȘI ASIMILARE A SEROTONINEI
Deoarece depresiile implică un nivel scăzut constant de serotonină, medicii prescriu antidepresive. Dar, antidepresivele nu sunt chiar recomandate, mai ales în cazurile mai mici de depresie, pentru că ele provoacă totodată organismului o dependență de serotonină, cu consecințe negative în viitorul mai îndepărtat, arătându-se chiar că, în anumite cazuri, administrarea antidepresivelor pentru reglarea nivelului de serotonină poate împinge pacientul către sinucidere.În mod natural, serotonina se 14găsește în anumite alimente, precum: pâinea integrală, cerealele, laptele, ciocolata, banana, migdalele, carne de pui, pește, spanac sau usturoiul. Atenție, însă, pentru o asimilare corespunzătoare a serotoninei, este necesar de un complex de vitamine B și Magneziul. Ele se pot lua fie din suplimentele farmaceutice, fie din alimente ca pește, soia, fasole uscată, nuci, legume, produse lactate.Ca o notă, studii medicale au arătat ca la bărbați, creierul produce cu 50% mai multă serotonină decât cel al femeilor, acest lucru explicând desele „probleme de stare psihică” ale acestora. De asemenea, nivelul de serotonină al femeilor mai este afectat și de elemente specifice lor, ca menstruația, nașterea sau menopauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.