5 motive pentru care nu scazi in greutate dupa nastere

Oricat de mult sport si cate diete ai tine, slabirea dupa nastere ar putea fi incetinita din cauza unor obiceiuri alimentare si de stil de viata in capcana carora multe mamici cad adesea. De la durata si calitatea somnului, pana la alimentatia din alaptare si controlarea nivelului de stres, toate au un rol esential in rapiditatea cu care slabesti sau… nu dupa nastere.

Privare de somn

Lipsa somnului nu doar ca nu te lasa sa scapi de kilogramele cu care ai ramas in plus dupa nastere, dar te predispune si la ingrasare. Karine Levy, dietetician din Montreal, sustine ca somnul insuficient creste pofta de mancare, facandu-te sa consumi mai multe alimente decat ai avea nevoie.

In plus, oboseala si starea de moleseala incetinesc activitatea metabolismului si il impiedica sa arda caloriile necesare pentru scaderea in greutate. Secretiile de leptina si grelina care apar in organism pe fondul somnolentei sunt responsabile pentru aceste efecte. 

Exces alimentar in alaptare

Mergand pe principiul ca alaptarea ajuta la slabit si ca, pentru stimularea lactatiei, trebuie sa mananci cat mai mult si mai bine, multe femei ajung sa consume mai multe calorii decat au nevoie, ceea ce le impiedica sa slabeasca. In alaptare, nu trebuie sa mananci la fel de mult ca in sarcina.

Dieteticianul Levy sustine ca meniul tau ar trebui sa fie suplimentat doar cu 450 de calorii fata de perioada in care nu erai gravida, pentru a procura copilului un lapte de calitate, dar si pentru a te mentine in forma. 

Sedentarism total

Abia ai devenit mamica si esti coplesita de atat de multe responsabilitati, incat numai la sala nu iti sta gandul sa mergi. Foarte multe mamici considera gresit ca sportul se face doar la sala, de aceea, ajung sa se resemneze in fata kilogramelor in plus ramase dupa nastere.

Gresit, spune dieteticianul, care este de parere ca orice fel de miscare fizica este binevenita pentru remodelarea corporala dupa nasterea copilului. Sugestia lui Levy este ca mamicile sa-si cumpere DVD-uri ori sa-si descarce programe de antrenament de pe internet si sa incerce sa faca mai multe exercitii acasa.

Avand in vedere ca nou-nascutul mai mult doarme decat sta treaz in primele luni dupa nastere, mamicile isi pot face mai usor timp sa execute programele de antrenament acasa decat daca sunt nevoite sa se deplaseze la sala. 

Stres in exces si relaxare minima

Corpul tau are nevoie de timp pentru a se recupera dupa nastere. Vei grabi recuperarea si iti vei ajuta organismul sa revina la forma de odinioara daca ai grija de tine dupa nastere. Acest lucru inseamna sa te organizezi mai bine astfel incat sa dormi mai mult si sa-ti pastrezi timp si pentru relaxare, pentru a reduce nivelul de stres din organism.

Nu uita ca stresul este printre principalele cauze ale ingrasatului si ale esecului eforturilor de a slabi. 

Renuntare la gatit

Renuntarea la obiceiul de a gati te predispune la adoptarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase, care te pot impiedica sa revii la silueta de odinioara. Atunci cand iti gatesti mancarea, esti mai atenta la ingredientele pe care le folosesti si la preparatele pe care le pregatesti, pentru a fi cat mai “prietenoase” cu silueta.

Insa atunci cand renunti sa-ti gatesti, esti mai tentata sa mananci sandviciuri, fast-food si gustari nesanatoase la indemana, care te ingrasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.