Norovirusul – virusul care ne poate strica sărbătorile de iarnă

Norovirusul sau virusul Norwolk este responabil pentru producereaunei gastroenteroviroze cunoscute popular sub denumirea de “boala vărsăturilor de iarnă” sau “gripa stomacului” deoarece survine mai ales iarna. Simptomele asociate cu această îmbolnăvire sunt diareea apoasă, senzația de greață, vărsăturile, temperatura de 38°C sau chiar mai mare, amețeala, durerile de cap și durerile abdominale. Simptomele se manifestă, de obicei, la 24 sau 48 de ore după expunerea la virus și durează circa 1-3 zile. Norovirusul este extrem de contagios.  

Persoane susceptibile infecției cu norovirus. Oricine poate fi infectat cu norovirus și până la 30% din persoanele infectate nu prezintă simptome și infectează și persoanele din jurul lor fără să ştie.Deşi majoritatea persoanelor se pot recupera fără tratament, în cazul copiilor și al vârstnicilor gradul de risc este mai ridicat deoarece, drept urmare a vărsăturilor și diareei, aceştia se deshidratează sever.

Surse de infecție alimentare. Norovirusuleste răspândit direct prin contactul cu persoanele infectate și indirect prin consumul de apă și alimente contaminate. Alimentele prin care este transmis norovirusul sunt reprezentate de scoici (midii, stridii) recoltate din ape contaminate, fructe şi frunze de salată contaminate în câmp. Circa 50% din epidemiile cauzate de norovirus sunt legate de alimente, în cele mai multe situaţii fiind vorba de răspândirea virusului de către cei care au manipulat alimentele. Alimentele se pot contamina cu norovirus când • persoanele infectate ating alimentele după ce au vomitat sau au fost la toaletă şi nu s-au spălat pe mâini, • alimentele sunt plasate pe suprafeţe care au venit în contact cu vomă sau fecale • picături fine de vomă de la o persoană infectată ajung în contact cu alimentele prin intermediul aerului.

Sfaturile SafeConsume* pentru prevenirea infecției cu norovirus în bucătării:

  • Respectarea regulilor de igienă personală și a igienei în bucătărie. Igiena mâinilor este cea mai importantă măsură de control a infecțiilor cu norovirus, de aceea mâinile trebuie spălate cu apă caldă şi săpun timp de 20 secunde și apoi uscate prin ştergere pe prosoape curate. Dacă sunteţi bolnavi, nu gătiţi! Nu gătiţi nici timp de 2-3 zile după ce vă reveniţi! Înainte și după manipularea/prepararea alimentelor, curățați toate suprafețele pe care gătiţi şi pe cele ale ustensilelor cu care gătiţi.
  • Curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor contaminate. Dacă suprafeţele sunt contaminate cu norovirus, curăţaţi-le şi apoi dezinfectaţi-le cu clor   sau alt dezinfectant atestat ca fiind efficient pentru norovirus.  
  • Spălarea corectă a fructelor şi legumelor. Spălaţi abundent, sub jet de apă, fructele şi legumele înainte de a le consuma în stare proaspătă sau a le găti.
  • Gătirea și depozitarea corectă a alimentelor. Gătițibine alimentele și depozitați-le la temperaturi de 0 – 4°C! Alimentele crude trebuie depozitate în frigider pe un raft separat de cele gătite.

Date statistice. Iarna trecută, în Europa, norovirusul a provocat cel mai mare număr de îmbolnăviri de origină alimentară (N = 8.507; 17,6% din totalul îmbolnăvirilor), situându-se pe locul al doilea după cele provoacte de bacteriile din genul Salmonella.

*Proiect european finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.

Prof. dr. ing. Anca Ioana NICOLAU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.