COVID 19 SI BOLILE CARDIOVASCULARE…

COVID 19 SI BOLILE CARDIOVASCULARE

SFATUL DOCTORULUI LUCICA GRIGORICA, MEDIC CARDIOLOG!!!

Dupa cum stim infectia cu noul coronavirus SARS–CoV 2 a atins nivele pandemice. Pacientii cu afectiuni cardiovasculare reprezinta o categorie vulnerabila in fata acestei infectii.

In absenta unui vaccin sau a unui tratament specific, expertii in domeniu apreciaza ca aceasta infectie va avea un impact major atat din punct de vedere al sanatatii omenirii cat si din punct de vedere economic

Noul coronavirus este de fapt un betacoronavirus, oficial numit de Organizatia Mondiala a Sanatatii SARS–CoV 2. Acest virus are o stabilitate destul de mare pe suprafete, putand fi detectat chiar si pana la 72 de ore pe supafetele de plastic si metal, si mai putin pe cele de carton. Se transmite prin picaturile de saliva sau mucus eliminate prin stranut sau tuse, pentru ca acest virus se inmulteste in portiunea superioara a tractului respirator. Deci ne putem infecta inhalând virusul dacă ne aflam în apropierea unei persoane cu COVID-19 sau atingând suprafețele contaminate, apoi atingându-ne ochii, nasul sau gura. Perioada de incubatie ajunge pana la 14 zile, acesta fiind motivul pentru care acesta este intervalul de timp pentru care se sta in izolare/carantina.

Din nefericire, infectia cu noul coronavirus nu determina doar probleme respiratorii, asa cum s-a crezut initial, ci determina si complicatii cardio-vasculare. Pacientii care au cel mai mare risc de a dezvolta forme severe sunt: barbatii, varstnicii, cei care sufera de diabet, hipertensiune arteriala, obezitate, dar si cei care au deja confirmate afectiuni cardiovasculare si cerebrovasculare

In timpul infectiei cu SARS–CoV 2 se pot produce tromboze arteriale si venoase care declanseaza sindroame coronariene acute (de exemplu infarct miocardic), embolii pulmonare si miocardita cu insuficienta cardiaca. Date oferite de Colegiul American al Cardiologilor, apreciaza ca 25-30% dintre pacientii cu COVID 19 pot dezvolta astfel de tromboze, riscul corelandu-se cu nivelul D-dimerilor (analiza de sange disponibila si in spitalele din Romania recomandata la pacientii cu tromboze) si aspectul de la computer tomografia pulmonara.

Deasemeni au fost raportate cazuri de tulburari ale ritmului cardiac. Febra, uneori mare, care insoteste aceasta infectie poate favoriza aparitia aritmiilor cardiace la pacientii cardiaci. De exemplu, multi pacienti au fibrilatie atriala (cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac). Pacientii care au aceasta afectiune trebuie sa stie ca fibrilatia atriala nu creste riscul de a face infectie cu SARS–CoV 2, dar in conditii de febra ritmul cardiac va deveni mai rapid, putand decompensa pacientul. Deoarece fibrilatia atriala este mult mai frecventa la persoanele de peste 65 de ani, riscul ca un pacient varstnic care are fibrilatie atriala si COVID 19 sa-si agraveze afectiunea cardiaca este mult mai mare.

Infectia cu noul coronavirus poate destabiliza o afectiune cardiaca cronica. De exemplu un pacient cu insuficienta cardiaca cronica care face o forma moderat-severa de COVID 19 poate avea o evolutie nefavorabila. Scaderea saturatiei oxigenului in formele severe de COVID 19 poate agrava serios o afectiune cardiaca preexistenta.

Unele medicamente utilizate in tratamentul infectiei cu SARS–CoV 2 pot determina, in cazuri rare, modificari ale electrocardiogramei si tulburari de ritm cardiac severe. In aceste situatii se recomanda monitorizarea electrocardiogramei, pulsului si a tensiunii arteriale. Pacientii care au tratament cu aspirina recomandat de cardiolog nu trebuie sa intrerupa aceasta medicatie daca fac infectie cu SARS–CoV 2. Doar daca apar complicatii hemoragice va fi oprita aceasta medicatie. Deasemeni tratamentul pentru hipertensiunea arteriala, angina pectorala si insuficienta cardiaca nu trebuie intrerupt.

Recomandari pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare:

  • Sa evite persoanele cu infectii respiratorii.
  • Limitarea contactului cu alte persoane, mai ales daca acestia nu sunt membri apropiati ai familiei.
  • De cate ori este posibil sa pastreze distanta de 2 metri fata de alte persoane. Sa poarte masca de protectie in zonele in care aceasta distana nu poate fi pastrata.
  • Sa se spele pe maini cu apa si sapun cel putin 20 de secunde cand vin de afara sau cand au atins suprafete atinse si de alte persoane.
  • Sa evite atingerea fetei sau a ochilor daca mainile nu au fost in prealabil spalate sau dezinfectate.
  • Dezinfectarea suprafetelor cu produse pe baza de alcool.
  • Autoizolarea imediata daca apar simptome sugestive pentru o infectie cu SARS–CoV 2.
  • Mentinerea unei activitati fizice adecvate pentru a preveni evenimentele tromboembolice de tipul tromboflebitelor sau emboliilor pulmonare. Izolarea sau restrictiile de circulatie ar trebui sa nu descurajeze acesti pacienti sa-si mentina regimul de efort fizic adecvat afectiunii de care sufera. Impreuna cu medicul curant trebuie gasite solutii pentru a nu abandona exercitiile fizice in aceasta perioada.
  • Nu se intrerupe medicatia pentru afectiunea cardiaca.
  • Nu vor fi neglijate controalele medicale periodice (va fi tinuta legatura cu medicul curant si medicul de familie).
  • Nu vor fi neglijate simptomele care anunta agravarea unei afectiuni cardiace cronice sau declansarea unei afectiuni cardiace acute (de ex un infarct miocardic acut).

Presedintele ales al Societatii Europene de Cardiologie, Professor Barbara Casadei, atragea atentia ca mortalitatea in cazul COVID 19 este de 10 ori mai mica decat in cazul infarctelor miocardice, astfel incat pacientii cardiaci nu trebuie sa-si neglijeze boala in aceasta perioada si, in acelasi timp, spitalele si ambulatoriile trebuie organizate in asa fel incat acesti pacienti sa poata avea acces la medic.

Trebuie sa recunoastem ca aceasta pandemie este ceva nou pentru noi. Ne-am schimbat radical stilul de viata, stam mult mai mult acasa, lucram de la domiciliu multi dintre noi, socializam mult mai putin ca inainte, ne-am anulat concedii, nu mai asteptam sfarsitul de week-end ca alta data sa mergem la o terasa sau un restaurant sau sa ne intalnim cu prietenii.

Ne intrebam cum va fi lumea dupa terminarea acestei pandemii, dar si cum va fi fiecare dintre noi cand nu vom mai avea teama ca ne putem infecta. Pana atunci insa trebuie sa ne luam toate masurile sa nu ne imbolnavim!

Va doresc multa sanatate si alegeti sa fiti corect informati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.