SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS Ziua mondială a alimentației

Profesor Daniela Borda și Profesor Anca Ioana Nicolau

În fiecare an,  începând din 1979 și până astăzi, pe 16 octombrie, sărbătorim Ziua mondială a alimentației.

Dar ce motive am avea pentru a  sărbători ziua mondială a alimentației și în 2020, în plină pandemie de coronavirus ?

Poate că anul acesta, de ziua mondială a alimentației, ar trebui să ne reamintim cât de important este rolul alimentelor în viața noastră.

Poate pentru că în pandemie, nevoiți să locuim mai mult în și cu noi înșine, alături de familia apropiată am gătit mai mult, am cumpărat mai chibzuit și poate am conștientizat că aportul de nutrienți trebuie să fie corelat cu efortul fizic.

Lipsa meselor la restaurant și a evenimentelor sărbătorite cu rude și prieteni, lipsa glumelor și poveștilor împărțite cu apropiații la masă, ne-au făcut să înțelegem acut că  “starea de bine” și “echilibrul” sunt în directă legătură cu  alimentația și atmosfera care înconjoară mâncarea.

Poate că, având mai mult timp la dispoziție, am înțeles mai bine cât de mult suferă planeta pentru toate deciziile nechibzuite și soluțiile poluante pe care noi, oamenii, le-am aplicat până acum și am înțeles valoarea sustenabilității alimentare.

Ar trebui în această zi specială, să îi sărbătorim pe cei care lucrează în industria alimentară și alimentație publică, pentru că au asigurat aceeași diversitate a alimentelor pe mesele noastre precum în vremuri obișnuite, expunându-se riscului de îmbolnăvire cu covid.

Asigurarea necesarului de hrană și protejarea consumatorului față de lipsa alimentelor de bază au fost obiective îndeplinite în această perioadă tulbure la nivelul UE.

Coridoarele verzi, planeta albastră și alimentația curată ar trebui să rămână prioritatea noastră și după ce se vor fi încheiat aceste vremuri.

Am auzit deseori că multe lucruri ar trebui resetate și că acum e momentul potrivit pentru schimbare.

Securitatea alimentară și sustenabilitatea ar trebuie să facă parte din soluția schimbării.

Consumatorii sunt parte a soluției și parte a lanțului alimentar, de alegerile lor, de modul de preparare și de atitudinea față de alimente depinde siguranța alimentară.

Educarea consumatorilor pentru înțelegerea mai bună a pericolelor îmbolnăvirilor alimentare, practicile corecte de preparare a alimentelor, evitarea risipei alimentare reprezintă comportamente responsabile care trebuie încurajate și cultivate pentru a avea și pe viitor motive pentru a sărbători, pe 16 octombrie, Ziua mondiala a alimentației.

La mulți ani tuturor celor care contribuie la producerea, comercializarea și prepararea alimentelor, celor din sectoarele de sprijin, din cercetare și din educație, care lucrează pentru alimente curate, sustenabile, echilibrate nutrițional, bune pentru trup și pentru minte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.